IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

General Motors е съкратил стотици работни места в опит да рационализира бизнеса си

Това е поредният случай на освобождаване на служители при американските автопроизводители през последните месеци

11:48 | 02.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Американският автомобилен производител General Motors Co. обяви, че през уикенда е съкратил няколкостотин самоосигуряващи се служители, включително редица работни места в своя инженерен център в предградията на Детройт в поредното усилие на ръководството да рационализира операциите, съобщава Ройтерс.

Служителите, които са изгубили работата си, са били част от разработването на глобални продукти в обекти като Warren Tech Center. Първо Wall Street Journal съобщи за съкращенията.

През април GM предупреди, че около 5000 служители ще бъдат освободени, след като през февруари компанията съкрати стотици работни места, включително и мениджъри.

Главният изпълнителен директор на GM Мари Бара споделя в съобщение до служителите миналия месец, че съкращенията на работни места през февруари „са осигурили приблизително 1 млрд. долара към“ целта на концерна за икономии в размер на 2 млрд. долара.

Повишаването на цените и търсенето на превозни средства помогнаха на автопроизводителите да се противопоставят на насрещния инфлационен вятър. Миналата седмица GM публикува по-голяма от очакваното печалба за първото тримесечие и повиши прогнозата си за печалбата и паричния поток за цялата година.

Компанията майка на Chrysler Stellantis NV обяви междувременно, че предлага пакети за доброволно напускане на 33 500 служители, тъй като се стреми да рационализира операциите си в Северна Америка.

Офертите обхващат 31 хил. почасови работници и около 2500 работници на пълен работен ден. Stellantis не посочва колко общо работни места иска да премахне. Концернът също така предлага на някои служители в Канада пакети за обезщетения при доброволно напускане.

В същото време Ford Motor CO. обяви значителни съкращения на работни места в Испания, Германия и други части на Европа, а през август заяви, че ще съкрати общо 3 хил. служители на постоянен трудов договор, предимно в Северна Америка и Индия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 02.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още