IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автоасоциацията в Германия повиши прогнозите за продажби за страната и Европа

Сега VDA очаква на германския пазар да бъдат продадени 2,8 млн. автомобила, а в Европа – 12 млн. превозни средства

10:53 | 03.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Благодарение на възстановяването на веригите на доставки от пандемията от коронавирус Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) вижда шанс за по-значим ръст на продажбите на автомобили спрямо предходните прогнози както за Германия, така и за Европа, пише Automobilwoche.

За Германия VDA очаква, че пазарът ще нарасне с 4 процента до 2,8 млн. автомобила през 2023 г. спрямо предишните очаквания за 2-процентен ръст до 2,7 млн. превозни средства.

Асоциацията обаче отбелязва, че дори и така резултатите са с 24 на сто под предпандемичните нива от 2019 г. По това време в Германия са продадени 3,6 млн. превозни средства.

За Европа, където се включват Европейския съюз (ЕС), ЕАСТ и Великобритания, асоциацията сега очаква ръст на продажбите от 7% до 12 млн. автомобила през 2023 г. спрямо предишните прогнози от 5 на сто.

Според VDA европейският пазар все още е с 24 процента под предпандемичните нива, като през 2019 г. в региона са продадени 15,8 млн. автомобила.

Въпреки увеличената прогноза президентът на VDA Хилдегард Мюлер изрази предпазливост относно резултатите.

„Трябва да видите цялата картина. Реалността показва, че пазарите все още са доста под нивото отпреди кризата. Въпреки че ситуацията бавно се подобрява, ограниченията при доставките на компоненти, както и високите цени на енергията и суровините възпрепятстват необходимото възстановяване", изтъква Мюлер.

Автомобилната индустрия продължава да изразява опасения относно доставките на суровини, устойчивостта на веригите на доставки, високите цени на енергията и най-вече цената на електроенергията.

VDA наскоро коригира прогнозата си за производството на автомобили в Германия и в момента очаква 3,79 млн. коли, което представлява ръст от 9% на годишна база. Така вътрешното производство ще изостане с 19% спрямо нивата от 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 03.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още