IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tata Motors може да избере Великобритания пред Испания за производство на батерии

Индийската група е предпочела терен в Съмърсет, Англия, след като британското правителство ѝ е предложило финансова подкрепа

20:29 | 22.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Концептуалният електрически модел на Tata Motors Sierra. Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg
Концептуалният електрически модел на Tata Motors Sierra. Снимка: Prashanth Vishwanathan/Bloomberg

Великобритания може да се превърне в дом на нов завод за електромобилни батерии, тъй като индийската Tata Group, компанията майка на Jaguar Land Rover (JLR), вероятно ще предпочете Обединеното кралство пред Испания за строеж на планирани съоръжения, съобщава Bloomberg.

Tata, конгломерат, фокусиран върху редица индустрии, включително автомобилите, ще заложи на Англия, след като британското правителство е предложило пакет от стимули, споделят източници, запознати с темата.

Въпреки това още няма официално решение, а Tata може да промени плановете си и в крайна сметка да избере друго място.

Решение в полза на Обединеното кралство от страна на Tata ще осигури бъдещето на местните монтажни заводи на JLR и ще отбележи голям обрат за правителството, докато испанските власти продължават с опитите да привлекат този потенциален инвеститор.

Заводът, който ще бъде базиран в Съмърсет, Англия, ще произвежда батерии за планираната гама от изцяло електрически модели на JLR, които ще започнат да дебютират на пазара от 2024 г.

Обединеното кралство изпитва сериозни затруднения в привличането на значителни инвестиции в автомобилната индустрия след Brexit, докато няколко производители пренасочиха производството си към други страни, предвид стремежите им към електрификация.

Stellantis, която адаптира своя обект в Елисмиър Порт за производство на електрически микробуси, предупреди, че мощностите ѝ в Обединеното кралство могат да бъдат затворени, ако производствените разходи станат неконкурентоспособни и неустойчиви.

Миналата година BMW заяви, че ще премести производството на електрическия хечбек Mini от Оксфорд в Китай. През 2021 г. Honda затвори фабриката си за автомобили в Суиндън, оставяйки Великобритания само с четири големи производителя: Jaguar Land Rover, Nissan, BMW и Toyota.

Говорител на Tata отказва коментар по въпроса за планирания завод.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:29 | 22.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още