IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lotus и Alpine приключват съвместната разработка на нов модел

Въпреки това компаниите посочиха, че са отворени към бъдещи сътрудничества по други автомобили

15:24 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Марката спортни автомобили Lotus и звеното на френската група Renault, Alpine, прекратиха сътрудничеството си по разработване на нов автомобил, но заявиха, че не изключват бъдеща съвместна дейност при други модели, съобщава Automotive News Europe.

През 2021 г. Renault обяви сътрудничеството си с Lotus върху електрическа платформа, върху която да бъде изграден наследник на спортния модел A110, която според тогавашните планове трябва да се появи на пазара през 2027 г.

„Решихме да спрем съвместната разработка на спортен автомобил за Alpine. Това е взаимно решение, постигнато приятелски“, изтъкват от Lotus в отговор на запитване от страна на Automotive News.

Миналата седмица Bloomberg съобщи, че Renault обмисля да използва собствена технология за разработване на нови модели за Alpine. 

Въпреки това Lotus, част от китайската Geely, намекна, че двете компании могат да си сътрудничат по други бъдещи модели. „Изградихме силна връзка между двете компании и ще продължим да обсъждаме други възможности“, споделя Lotus.

Renault и Geely си сътрудничат в други предприятия, включително в бизнеса на французите с коли с двигатели с вътрешно горене, който трябва да бъде обособен в отделна компания, наречена Horse.

Alpine се нуждае от първокласни електрически платформи, върху които да създава по-големи SUV модели, насочени към световните пазари, включително САЩ. Марката се стреми да пусне в продажба на американския пазар през 2027-2028 г. среден изцяло електрически SUV и по-голям модел.

„САЩ е основната дестинация за тези автомобили“, изтъква компанията.

Главният изпълнителен директор на Alpine Лоран Роси каза по-рано, че Geely е „най-естественият“ партньор за платформата за електромобили.

Lotus търси партньори за производството на модели върху своята премиум платформа, използвана при големия SUV Eletre.

Марката заяви, че остава „напълно отдадена“ на своя електрически спортен автомобил с проектно име Type 135 въпреки прекратяването на съвместната дейност с Alpine.

Междувременно звеното на Renault обяви, че всички бъдещи модели ще бъдат само електрически. Първият, който ще дебютира на пазара, ще бъде Renault 5 Alpine, който ще се появи в продажба през втората половина на 2024 г. Той ще бъде последван година по-късно от компактен SUV, условно наречен GT, който ще има „поръчков“ дизайн и ще използва силно модифицирана платформа на Renault-Nissan, вероятно CMF-EV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 23.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още