IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на емблематичните черни таксита в Лондон търси свеж капитал

Geely може да потърси около 1 млрд. паунда от части инвеститори своя своето звено London Electric Vehicle Company

16:05 | 02.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Zhejiang Geely Holding Group Co. обмисля да набере средства за производителя на емблематичните черни таксита в Лондон, тъй като китайската автомобилна груп иска да подсили своя електромобилен търговски автопарк, съобщава Bloomberg, цитирайки източници, запознати с темата.

Geely може да потърси около 1 млрд. паунда от части инвеститори своя своето звено London Electric Vehicle Company (LECV), добавят източниците.

Китайската компания майка може също така да проучи други стратегически възможности за стимулиране на производството на електрически таксита и за разширяване на бизнеса на LEVC.

Плановете все още подлежат на обсъждане като размерът на търсените средства за набиране може да се промени в зависимост от реакцията на инвеститорите, изтъкват източниците.

За момента говорител на Geely отказва коментар по темата.

Китайската група придоби производителя на лондонските таксита през 2013 г. и го ребрандира на LEVC през 2017 г. Като част от плана Geely инвестира повече от 500 млн. паунда в нова глобална централа и създаде фабрика за производство на специализирани електромобили – първата подобна за Великобритания.

Традиционните таксиметрови оператори, които LEVC счита за клиенти, са изправени пред многобройни предизвикателства, като услугата за споделено пътуване. Глобалното производство на електрически превозни средства междувременно се сблъсква с недостиг на чипове и други автомобилни части.

Производственото съоръжение на LEVC в Ковънтри има капацитет да произвежда до 20 000 автомобила годишно като може да се разшири с още 80%. Въпреки това фабриката остава далеч от използването на пълния си капацитет, като през март тя произведе едва 10-хилядния си автомобил.

LEVC разработва Space Oriented Architecture, изцяло електрическа платформа, която ще разшири продуктовата гама на звеното отвъд черните таксита, докато залага на напредъка на развойната си дейност в Китай, Швеция и Германия. Компанията ще използва платформата за транспортни превозни средства. Нейният непосредствен фокус обаче пада върху това да приведе бизнеса в по-добра форма, изтъква главният изпълнителен директор Алекс Нан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:05 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още