IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Звено на Stellantis за рисков капитал влага 100 млн. евро в помощ на редица стартъпи

Сред бенефициентите на подразделението изпъкват имената на разработчика на батерии Electra Vehicles и производителя на електрически велосипеди Beweelsociety

16:20 | 15.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Звеното за рисков капитал на европейския автомобилен концерн Stellantis ще инвестира около 100 млн. евро в стартъп компании за автомобилни технологии и батерии, както и в отделен фонд за рисков капитал с фокус върху мобилността, съобщава Ройтерс.

Подразделението Stellantis Ventures, създадено миналата година с 300 млн. евро първоначален капитал, ще вложи средства в десет стартъпа, вариращи от Nauto – която осигурява технология за наблюдение на шофьори и управление на риска при автопарковете – до разработчика на батерии Electra Vehicles и производителя на електрически велосипеди Beweelsociety, изтъква Адам Базих, ръководител на звеното.

Stellantis ще използва технологията на Nauto в търговски превозни средства още това лято.

Отделно Stellantis Ventures ще вложи неназована сума в отделен фонд за рисков капитал, свързан с мобилността. Базих посочва, че не може да предостави допълнителни подробности, тъй като все още не е финализиран проектът поради изчакване на регулаторно одобрение.

Stellantis е една от големите автомобилни компании, които са създали подразделения за рисков капитал, за да получат достъп до нови технологии и таланти.

„Това са високорискови залози“, посочва Базих, признавайки волатилността на капиталовите пазари. Инвестициите в рисков капитал могат да се объркат в 70 до 80% от случаите“, изтъква той, добавяйки: „За щастие, останалите 20% имат успех“.

В списъка с компаниите, които се очаква да получат подкрепа от Stellantis Ventures, попадат още 6K, която разработва материали, използвани в батерии и 3D печат; Envisics – производител на дисплеи с добавена реалност; Geoflex, която работи по сателитна технология за позициониране; Lyten, разработваща технология за електромобилни батерии, включително литиево-серни клетки; NetZero - предприятие, което се опитва да превърне селскостопанските отпадъци „биовъглен“, който може да се смеси с почвата, улавяйки въглерод; Viaduct - платформа с изкуствен интелект, предназначена да подобри анализите за превозните средства относно качеството и поддръжката; и Trails Offroad, която предоставя цифрова библиотека от офроуд пътеки, като Stellantis ще предлага тези пътеводители на клиентите на Jeep от това лято.

В началото на месеца Stellantis обяви, че ще създаде съвместно предприятие с компанията за рециклиране Galloo, за да управлява процесите на повторната употреба, повторното производство и рециклиране на превозни средства след края на експлоатационния им живот. Двете компании обявиха, че са подписали меморандум за разбирателство за създаванe на предприятието, което се очаква да стартира в края на тази година. То ще се фокусира върху Белгия, Франция и Люксембург и след това ще се разшири в цяла Европа.

Клиентите биха могли да оставят превозните си средства в център за разглобяване – така наречената услуга за „връщане“ – като частите ще бъдат препродадени, обновени или рециклирани, споделя Алисън Джоунс, вицепрезидент „Глобална кръгова икономика“ в Stellantis.

Stellantis вече предлага услуги за обратно приемане на излезли от употреба превозни средства, но споразумението с Galloo ще направи услугата по-видима и ще помогне за създаването на база данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още