IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis сключи ново споразумение за геотермална енергия с Vulcan

Обвързващото споразумение се отнася за първата фаза на проект, който ще доставя енергия на производствено съоръжение на Stellantis в Източна Франция

16:35 | 31.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Автомобилният производител Stellantis подписа ново споразумение с австралийския доставчик на литий Vulcan Energy Resources, целящ да помогне за декарбонизирането на европейските операции на концерна, съобщава Ройтерс, цитирайки съвместно изявление на двете компании.

На фона на ръста на глобалното търсене на батерии за електрически превозни средства Stellantis подписа серия от споразумения с множество миннодобивни фирми за осигуряване на важни минерали, включително с Vulcan, където автомобилният производител е един от основните инвеститори.

Обвързващото споразумение, обявено в сряда, се отнася за първата фаза на проект за разработване на нови геотермални източници, допринасящи за енергийното снабдяване на индустриален обект в Мюлуз, Източна Франция, където Stellantis произвежда няколко модела Peugeot и DS, включително напълно електрическия Peugeot e-308.

Компаниите не разкриват финансови подробности.

В подобна сделка по-рано тази година Stellantis се обедини с Vulcan, за да разработи проекти за геотермална енергия, за да подпомогне производството на електромобили в завода си в Рюселсхайм, Германия.

„Геотермалната енергия е едно от многото решения, които проучваме, за да постигнем нашата цел за нулеви въглеродни емисии до 2038 г.“, обяви главният производствен директор на Stellantis Арно Дебьоф.

Първата фаза на проекта, който се намира в зоната на фокус на Vulcan в долината на Горен Рейн, ще включва проучване за изграждането на активи за геотермална възобновяема енергия за съоръжението на Stellantis в Мюлуз, както и оценка на потенциала за производство на литий.

Въз основа на настоящите предположения, планираният проект за възобновяема енергия може да осигури "значителна част" от годишните енергийни нужди на обекта, след като бъде въведен в експлоатация през 2026 г., изтъкват компаниите.

Stellantis и Vulcan ще се стремят да финансират разработването на проекта, като разделят поравно инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:35 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още