IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis ще ограничи доставките на конвенционални модели до редица американски щати

Въвеждането на по-строги правила за емисиите, по примера на Калифорния, принуждава компанията да пренасочи някои от своите модели към други щати

14:58 | 25.05.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Stellantis обяви, че може да ограничи доставките на бензинови автомобили до дилъри в онези американски щати, които са приели строгите правила за емисиите на Калифорния, съобщава Ройтерс.

В съобщение до дилъри, до което агенцията е получила достъп, автомобилният производител изтъква, че за да спазва калифорнийските правила за емисиите, може да бъде принуден да разпредели по-малко на брой конвенционални превозни средства с бензинови двигатели за Калифорния и другите щати, приели тези регламенти, като това ще доведе до увеличаване на обемите за други места, които все още не са приели тези правила.

В съобщението се посочва, че 13 щата са приели регламентите на Калифорния за конвенционалните автомобили, като още четири се готвят да одобрят подобен регламент за бъдещите модели.

Калифорнийският съвет за въздушни ресурси, който определя правилата за емисиите за щата, е отказал да коментира темата. В понеделник регулаторът поиска одобрение от Агенцията за опазване на околната среда на САЩ за правилата, приети през август, които ще позволят на щата да забрани продажбата на превозни средства, задвижвани само с петролни горива, до 2035 г. и да изисква поне 80% дял на електрическите модели дотогава.

През юли 2019 г. Ford, Honda, Volkswagen и BMW сключиха доброволно споразумение с Калифорния за намаляване на емисиите от превозните им средства.

Stellantis обяви по-рано, че инвестира 35 млрд. долара в подкрепа на въвеждането на 25 електрически превозни средства до 2030 г.

Концернът посочва, че е попитал властите в Калифорния за присъединяване към споразумението с друг автомобилен производител, "което би позволило на Stellantis да се съобрази с алтернативните калифорнийски стандарти въз основа на нашите продажби в цялата страна... Ние ще продължим да търсим равни условия за нашата компания и нашите дилъри", добавят от производителя.

Преди това Stellantis беше принуден да плати федерални глоби за неспазване на изискванията за икономия на горивото на САЩ, включително 156 млн. долара, изплатени общо за произведени през 2016 и 2017 конвенционални модели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:59 | 25.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още