IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis влага 160 млн. евро в своя завод в Рен, където ще изгражда електрически SUV

Автомобилът с кодово име CR3 ще наследи настоящия C5 Aircros

11:37 | 02.06.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италиано-френският автомобилен концерн Stellantis NV ще инвестира 160 млн. евро в своя завод в Рен, Франция, за да произвежда изцяло електрически компактен SUV от 2025 г., съобщава Ройтерс.

Stellantis ще използва инвестицията, за да създаде специален отдел в комплекса за сглобяване на батерии, както и такъв, който ще се занимава с обработка на пластмасата. Електромобилът ще бъде изграден на разработваната в момента платформа STLA Medium.

Концернът, подобно на много други автомобилни производители, които се ориентираха към създаване на по-екологични превозни средства, планира да продава само електромобили в Европа до 2030 г.

Автомобилът с кодово име CR3 ще наследи настоящия C5 Aircross, чиито версии използват бензинови, дизелови и хибридни двигатели.

В края на май съвместното предприятие на Stellantis, Mercedes-Benz AG и TotalEnergies - Automotive Cells Company (ACC) откри първата гигафабрика за батерии във Франция, чиято инвестиция достига 2 млрд. евро. Заводът ще произвежда литиево-йонни батерии, като се очаква да бъде въведен в експлоатация по-късно тази година с първоначален капацитет от 13 гигаватчаса (ГВтч), който ще бъде увеличен до около 40 ГВтч - достатъчно, за да покрие търсенето на около 500 хил. автомобила годишно.

Съоръжението ще създаде до 2000 работни места до 2030 г., изтъкват ангажираните с проекта компании.

Междувременно главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес призна, че компанията ще има нужда от още електромобилни фабрики в САЩ, ако иска да постигне целите си за производство. Според Таварес автомобилният производител ще трябва да изгради още подобни съоръжения в Северна Америка, където вече обяви планове за строеж на два завода за производство на батерии.

Законът за намаляване на инфлацията (IRA) създаде "много благоприятни" инвестиционни условия в страната, добавя Таварес.

Stellantis, която контролира марки като Fiat и Peugeot, се стреми към глобален капацитет за производство на батерии, еквивалентен на 400 гигаватчаса (ГВтч) до 2030 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:37 | 02.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още