IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Stellantis придобива 20% в австралийска миннодобивна компания

Сделката осигурява на концерна 35% от количествата добит никелов сулфат и кобалтов сулфат от обектите на Kuniko в Норвегия в период от девет години

15:35 | 03.07.23 г. 1
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският автомобилен концерн Stellantis NV е сключил споразумение с австралийската Kuniko за придобиване на 20% дял в миннодобивната компания срещу инвестиция от 5 млрд. евро, съобщава Ройтерс.

Сделката осигурява на Stellantis 35% от количествата добит никелов сулфат и кобалтов сулфат от обектите на Kuniko в Норвегия в период от девет години. Въпросните суровини могат да се използват от автопроизводителя при производството на електромобилни батерии.

Средствата от инвестицията на Stellantis ще бъдат използвани за разширяване на проектите на Kuniko за проучване на находища за метали в Норвегия, информира компанията.

За да подкрепи своите усилия за електрификация, Stellantis инвестира в различни проекти, които ще ѝ позволят да се конкурира по-успешно на пазара на електромобили. През юни Ройтерс съобщи, че концернът и тайванската Foxconn ще създадат през 2026 г. съвместно предприятие с равно дялово участие за проектиране и продажба на полупроводници за автомобилната индустрия. Съвместното предприятие, наречено SiliconAuto, ще доставя чипове на Stellantis, включително такива за новата му електрическа и софтуерна архитектура STLA Brain.

Малко преди това Stellantis обяви, че планира да стартира продажби на достъпен електромобил на цена под 25 хил. евро в началото на следващата година, насочен към клиенти от масовия пазар, които при липса на подобни европейски модели биха се насочили към китайските марки. С работата по този проект е натоварена марката Citroen, която ще започне производство на електромобила в Словакия, като идеята е той да се конкурира със сглобявания в Китай Dacia Spring и с новия Renault 5 EV.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 03.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 7
zelka007
преди 9 месеца
хех ... чайниците не знаят какво се случва , когато дърпат лъвът за опашката ... ще научат ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още