IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се нуждае от фокуса на Мъск в битката със световната конкуренция

Сред основните рискови фактори пред успеха на американския електромобилен концерн е и самото непредсказуемо поведение на главния изпълнителен директор

10:59 | 17.07.23 г. 1
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.
Главният изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Скептиците относно американския електромобилен концерн Tesla Inc. отново се надигат, след като акциите на компанията записаха впечатляващо рали, доближавайки пазарната ѝ оценка до 900 млрд. долара.

Конкурентните производители на електрически превозни средства, които залагат на процъфтяващия пазар, представляват нарастващо предизвикателство за базираната в Остин, щата Тексас, компания, ръководена от Илон Мъск, пише Bloomberg.

Много инвеститорите се притесняват, че тази ситуация само ще се задълбочи в ущърб на Tesla, тъй като нейният главен изпълнителен директор се ангажира с редица други начинания – от социалната платформа Twitter до космическите технологии и изкуствения интелект.

В нова анкета сред инвеститори, извършена от Markets Live Pulse, 54% от респондентите отбелязват увеличаващия се риск за Tesla от конкурентните производители на електромобили, докато 26 на сто определят поведението на Мъск като ключов проблем за акционерите на концерна.

„Мъск е толкова непредсказуем човек, че бих го причислил към най-големите рискове на Tesla“, изтъква Матю Тътъл, главен изпълнителен директор на Tuttle Capital Management.

Тъй като маржът на печалбата намалява, около 67% от респондентите изтъкват, че милиардерът трябва да се съсредоточи повече върху автомобилния производител. Тяхното предупреждение е предхождано от силното борсово рали на Tesla, в което акциите ѝ поскъпнаха със 128% от началото на годината, подкрепени от подновения апетит на инвеститорите към технологичните компании и от прогнозата на Мъск, че епохата на напълно автономните превозни средства скоро ще настъпи.

Въпреки че в момента Tesla се радва на значителна преднина пред други компании, независимо дали става въпрос за традиционен автопроизводител или за стартъп компания, голяма част от нейната забележително висока пазарна оценка се основава на предположението, че ще може да запази това господство и в бъдеще, когато електромобилите се наложат като водещо решение за индивидуален транспорт.

Анкета показва, че най-големият риск пред Tesla е засилващата се глобална конкуренция при електромобилите. Източник: Bloomberg/MLIV Pulse Анкета показва, че най-големият риск пред Tesla е засилващата се глобална конкуренция при електромобилите. Източник: Bloomberg/MLIV Pulse

И все пак конкурентите на Tesla набират скорост. По-рано този месец китайската BYD Co. постави личен рекорд по продажби за второто тримесечие, като достави 352 163 напълно електрически превозни средства. Това показва колко бързо компанията настига Tesla, която продаде 466 140 електромобила по целия свят – също рекорд за американския концерн.

Контрааргументът гласи, че множество конкуренти на Tesla все още се сблъскват с проблеми, характерни за ранните етапи на развитие на нови технологии. Например, продажбите на електрически автомобили на Ford Motor Co. в САЩ спаднаха през второто тримесечие, след като компанията трябваше да спре производството в началото на тази година в своята мексиканска фабрика, където се сглобява Mustang Mach-E.

Въпреки това анализаторите и инвеститорите предупреждават, че сегашното предимство на Tesla може бързо да бъде заличено, тъй като правителствените политики като Закона за намаляване на инфлацията (IRA) насърчават други автомобилни производители да приемат електромобилите. На фона на конкурентите, които засилват ангажимента си към електрификация, акциите на Tesla нямат право на грешка.

„Конкуренцията е най-важният рисков фактор за Tesla в дългосрочен план и дори евентуално посредствено изпълнение на очакваните около 100 нови електромобила на пазара през тази година ще окаже натиск върху Tesla“, коментира Крейг Ъруин, анализатор в Roth Capital Partners. „Текущата преднина пред конкуренцията е факт, но трябва да разберем как тя се свива“, добавя той.

Twitter никога няма да постигне пазарна оценка, която да отговаря на цената, платена от Мъск през 2022 г. за придобиването на компанията. Източник: Анкета на MLIV Pulse/Bloomberg Twitter никога няма да постигне пазарна оценка, която да отговаря на цената, платена от Мъск през 2022 г. за придобиването на компанията. Източник: Анкета на MLIV Pulse/Bloomberg

Защитата на пазарния дял на Tesla обаче струва скъпо. Около 63% от респондентите в анкетата на MLIV Pulse очакват компанията да продължи да понижава цените на своите модели, за да запази пазарния си дял. В резултат на това огромният марж на оперативната X печалба вече понася удари. Повече съкращения вероятно ще изтънят допълнително маржа и ще намалят разликата с други автомобилни компании.

Въздействието на всички скорошни намаления на цените върху печалбата на Tesla ще стане ясно още тази седмица, когато в сряда (19 юли) компанията ще отчете финансови резултати за второто тримесечие. Средната оценка на анализатори относно печалбата показва свиване с 29% спрямо нивото в началото на годината.

Междувременно „рискът Мъск“, заложен в акциите на Tesla, попада във фокуса на инвеститорите от миналата година, когато милиардерът придоби социалната платформа Twitter и продаде голямо количество от своите акции в Tesla, за да реализира покупката. Натискът около продажбите и притесненията, че Мъск е станал твърде разсеян, за да управлява ефективно Tesla, натежаха силно върху книжата на електромобилния концерн в края на миналата година.

Около 67% от анкетираните междувременно посочват, че не очакват Twitter някога да достигне пазарна оценка, която да отговаря на цената, която Мъск плати за компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:59 | 17.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
evlogi
преди 9 месеца
В обпастта на електрическите автомобили, Тесла в момента реално има само един конкурент : BYD.Останалите са много много назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още