IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Стандартът Евро 7 ще ускори навлизането на електромобилите и в България

Какво ще е повишението на цените на новите автомобили, коментира арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България

19:49 | 21.07.23 г. 4
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Въвеждането новия стандарт за екология и допълнителни стандарти за безопасност Евро 7 през следващата година ще повиши цената на конвенционалните автомобили и ще ускори и процеса по навлизане на електрическите автомобили на пазара. Тази прогноза в рубриката „Автомобилите в развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria направи арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на Аутомотив Клъстер България. Според него това което оказва влияние върху цените на новите автомобили в момента, е засиленото търсене в цял свят. За някои модели, които са по-малки или които са дизели с малък работен обем, това повишение ще бъде драстично.

Експертът съобщи, че най-слабо е повишението в Китай и това по думите му е нормално, тъй като азиатската страна е най-големият пазар – продава средно 22 милиона автомобила годишно.

Арх. Станиславов посочи, че неочаквана изненада е, че най-големият ръст е в Централна и Източна Европа – около 20%,точно колкото е и ръстът в търсенето и у нас.

Според него стандартът Евро 7 е сериозен, защото чрез него Европа се опитва да догони екологичните стандартни норми в Калифорния, които се смятат за най-тежки.

„Редукцията е много голяма по отношение на въглеродния двуокис, но най-големите изисквания са по отношение на азотния двуокис, който е отровен газ и на практика може да убива директно“, обясни той и подчерта, че Европа се опитва да достигне по екологичен стандарт Калифорния, тъй като въглеродният двуокис е опасен, защото предизвиква парников ефект.

По думите му всички вече изпитваме в момента горещата вълна, която отчасти се дължи и на тези газове. „Въвеждането на този стандарт ще ускори и процеса по навлизане на електрическите автомобили на пазара, включително и в държави като България. В момента страната ни е на последно място по проникване на електрическите автомобили в ЕС. Плъгин хибридите са добро решение тъй като в повечето случаи те дават най-доброто от двата свята“, е мнението на експерта.

Той е категоричен, че това, което ще се случи до 2030 година е предопределено. „В някои държави промените ще се случват много по-бързо като в Норвегия или Швеция – между 60% и 80% от продажбите на нови автомобили се падат на електрическите автомобили. Някъде през 2025 г. година ще бъде точката, от която няма връщане назад. Това е моментът, в който ще стане по-изгодно да се закупи електрически автомобил. В момента, в който те станат по-евтини като първоначална инвестиция, масовият купувач ще започне да ги предпочита, а пазарът на конвенционални автомобили ще се свие“, очаква Любомир Станиславов.

Целия разговор можете да видите във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ можете да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:36 | 21.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ever
преди 9 месеца
До: EverНещо ме цензурирах, та да опитам пак.Днес на една Т-есла взе да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Ever
преди 9 месеца
Днес явно на една Тесла взе да
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 4
cyclop
преди 9 месеца
" В момента, в който те станат по-евтини като първоначална инвестиция, масовият купувач ще започне да ги предпочита" - само да ти издам - никога пазарът няма да ги "предпочита", докато са върху мъртвородената технология с безумно тежки, скъпи, неефективни, бавно зареждащи се, с кратък експлоатационен период, невероятно чувствителни на ниски и високи температури, самозапалващи се батерии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
cyclop
преди 9 месеца
Тоест, като налагаш абсурдни изисквания за нормалните автомобили, ще повишиш цените до степен да достигнат тези на псевдоавтомобилите-играчки на батерии, и съчетано с ограниченията, ще изнасилиш хората да си купуват псевдоавтомобили. "Някъде през 2025 г. година ще бъде точката, от която няма връщане назад. Това е моментът, в който ще стане по-изгодно да се закупи електрически автомобил" - ИСКАШ ДА КАЖЕШ, ТОВА Е МОМЕНТЪТ, В КОЙТО ЩЕ ВДИГНЕТЕ ЦЕНИТЕ НА НОРМАЛНИТЕ АВТОМОБИЛИ ДО ТЕЗИ НА ИГРАЧКИТЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още