IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на моделите помагат на Aston Martin да запише добро тримесечие

Компанията запази целогодишните си прогнози без промяна, като записа оперативна загуба от 42,3 млн. паунда за второто тримесечие

12:19 | 26.07.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Приходите на британския автомобилен концерн Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc растат през второто тримесечие на фона на покачващите се цени на предлаганите от него луксозни автомобили, пише Bloomberg.

Компанията обяви, че представянето ѝ през второто тримесечие надминава очакванията, но въпреки това запази досегашните си насоки за годината. Aston Martin добави, че е напът да постигне финансовите си цели за 2024 г.

Приходите от продажби на концерна нарастват с 23% до 381,5 млн. паунда за периода април-юни, водени от по-големите обеми и повишените цени на моделите.

Въпреки това Aston Martin записва оперативна загуба за тримесечието от 42,3 млн. паунда.

Средната продажна цена на колите на компанията се е повишила с 14 на сто през първото полугодие до 212 хил. паунда.

Aston Martin, ръководена от канадския милиардер Лоурънс Строл, е в разгара на мащабна трансформация, която доведе до множество увеличения на капитала, последното от които направи китайската Zhejiang Geely Holding Group Co. и публичния инвестиционен фонд на Саудитска Арабия основни акционери.

Финансов отчет на Aston Martin за първото полугодие и за второто тримесечие на 2023 г. Източник: Aston Martin Финансов отчет на Aston Martin за първото полугодие и за второто тримесечие на 2023 г. Източник: Aston Martin

Миналия месец производителят заяви, че е договорил обвързване на технологията за електрически превозни средства с Lucid Group Inc., която също е подкрепена от държавния фонд на Саудитска Арабия. Aston Martin също така разшири дългогодишното си сътрудничество с Mercedes-Benz Group AG, въпреки че няма да предоставя повече акции на германския производител на автомобили, който вече притежава приблизително 9% от британската компания.

Дългогодишните финансови проблеми на Aston Martin я направиха все по-зависима от партньори за технологии, които други автомобилни производители смятат за основни за своите продукти. Моделите, включително DBX и DB12, се задвижват от двигатели на Mercedes.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 26.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още