IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Aston Martin увеличава капитала чрез продажба на нови акции за 216 млн. паунда

Компанията пласира около 58,2 млн. нови обикновени акции на цена от 371 пенса всяка

12:26 | 01.08.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Aston Martin Lagonda Global Holdings Plc набра 216 млн. паунда чрез продажба на нови акции, тъй като британският производител на луксозни автомобили се стреми да изплати дългове с високи лихви и да привлече средства за своята стратегия за електрификация на продуктовата си гама, съобщава Bloomberg.

Компанията пласира около 58,2 млн. нови обикновени акции на цена от 371 пенса всяка. В списъка с основни участници в трансакцията влизат консорциумът Yew Tree на председателя Лорънс Строл, публичният инвестиционен фонд на Саудитска Арабия, Geely International и Mercedes-Benz Group AG.

Този ход ще позволи на Aston Martin да погаси най-скъпия си дълг и да постигне устойчив положителен свободен паричен поток, заяви Строл късно в понеделник вечерта.

Производителят се стреми да се върне към печалба, докато работи по рязка смяна на посоката, която доведе до множество увеличения на капитала. Миналата седмица Aston Martin отчете печалба за второто тримесечие, която надмина очакванията на анализаторите, но остави насоките си за цялата година непроменени.

Цената на новото пласиране на акции представлява отстъпка от 6,2% спрямо цената на книжата на компанията в края на редовната търговия в понеделник.

Aston Martin заяви през юни, че е договорил технологично обвързване за разработване на електрически превозни средства с Lucid Group Inc., която също е подкрепена от държавния фонд на Саудитска Арабия. Дългогодишните финансови проблеми на британския автопроизводител го правят все по-зависим от партньори за технологии, които други автомобилни производители смятат за основни за своите продукти.

Barclays и JPMorgan Cazenove са действали като съвместни глобални координатори и поематели при пласирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още