IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Vinfast стана трети по пазарна капитализация сред автомобилните компании

Малкият обем на публично достъпни акции на виетнамския производител обаче прави акциите податливи на волатилност

16:55 | 28.08.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на акциите на виетнамския производител на електрически автомобили Vinfast скочи с 30% в предпазарната търговия в понеделник, продължавайки подема си от миналата седмица, което увеличи над 4 пъти пазарната му стойност до 160 млрд. долара, съобщава Ройтерс.

Компанията направи зашеметяващ дебют на Wall Street този месец и бързо увеличи оценката си, нареждайки се на трето място сред най-високооценяваните автомобилни производители – след Tesla и Toyota.

Малкият обем на публично достъпни акции на Vinfast обаче направи акциите податливи на волатилност, като цената им скача или спада с по над 14% през 11 от последните 12 сесии.

Пазарната капитализация на компанията е напът да се увеличи с почти 50 млрд. долара въз основа на предпазарната цена на акция от 90,55 долара.

Този потенциален еднодневен ръст в стойността на компанията ще бъде по-висок от отделните оценки на големи американски производители като Ford Motor и General Motors.

Vinfast е почти изцяло контролирана от Фам Нхат Вуонг – най-богатия човек във Виетнам и основател на компанията майка Vingroup, който държи дял от около 99,7%, според документи.

Въпреки пазарния ентусиазъм Vinfast е изправена пред дълъг път, преди да може да се конкурира значимо с Tesla и легендарни автомобилни производители, които наливат милиарди, за да отскубнат дял от пазара на електрически автомобили.

Само 137 електрически автомобила с марката Vinfast са били регистрирани в САЩ до края на юни, показват данни на S&P Global Mobility.

Компанията освен това навлиза на американския и европейския пазари в момент, когато търсенето на електрически автомобили се забавя, а Tesla започна ценова война, за да защити доминиращата си роля.

Vinfast очаква да продаде до 50 хил. електрически автомобила тази година спрямо прогнозата на Tesla за 1,8 млн. автомобила.

За да увеличи продажбите, Vinfast се разделя с подхода си за продажби директно на потребителите, използван от Tesla, и се насочва към дилъри. Компанията освен това строи завод за 4 млрд. долара в Северна Каролина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:57 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още