IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основателят на "виетнамската Tesla" загуби 18 млрд. долара след поевтиняването на акциите ѝ

Цената на книжата на VinFast се срина в последните два дни на търговия в Ню Йорк и заличи над половината от силния ръст при дебюта им във вторник

08:53 | 18.08.23 г. 3
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След астрономически ръст в първия ден на търговия с акциите на виетнамския производител на електромобили VinFast Auto Ltd. в САЩ, цената на книжата спадна, изтривайки част от състоянието на своя основател милиардер, съобщи Bloomberg.

Акциите поевтиняха рязко в последните два дни на търговия в Ню Йорк, като заличиха над половината от ръста от 255%, отбелязан при листването им на борсата Nasdaq във вторник.

Пазарната капитализация на VinFast, която възлиза на 46,4 млрд. долара, обаче все още е малко над тази на американския автомобилен гигант General Motors.

Според индекса на милиардерите на Bloomberg нетното състояние на председателя и основател на компанията Фам Нхат Вуонг е намаляло с около 40% до 26,2 млрд. долара заради поевтиняването на книжата.

Големите колебания в цената на акциите бяха очаквани. Вуонг, който е най-богатият човек във Виетнам, контролира 99% от акциите на VinFast, най-вече чрез своя бизнес конгломерат Vingroup JSC. Така за другите инвеститори остава малка част, което означава, че дори относително малки сделки могат да окажат голямо влияние върху цената.

Това обаче не е голям проблем за Вуонг. Тъй като индексът на Bloomberg не отчиташе дела му във VinFast, наричана "виетнамската Tesla", докато компанията не приключи сливането си с дружество за придобиване със специално предназначение (SPAC) тази седмица, той остава значително по-богат, отколкото преди листването.

На хартия той е спечелил почти 40 млрд. долара през първия ден на търговия с акциите на компанията му. Това е едно от най-големите увеличения на богатство, регистрирани от индекса в историята му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:45 | 18.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 2
Jorkata
преди 8 месеца
"виетманската Tesla" - Инвесторе???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
danchomentata
преди 8 месеца
Znaчит, Вьетконг се е учил на шофьорлъка със Симсон с помощни колела.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
zelka007
преди 8 месеца
кво е спечелил не се знае , но е продал 137 електрички в УСАто за 6 месеца ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още