IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Волфганг Порше: Контролът на Порше и Пиех върху VW не е причина за ниската пазарна оценка

80-годишният внук на основателя на Porsche призова най-големия производител на автомобили в Европа да ограничи допълнително разходите и да стане по-ефективен

11:31 | 05.09.23 г.
Волфганг Порше, председател на Porshce SE – основен акционер във Volkswagen. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Волфганг Порше, председател на Porshce SE – основен акционер във Volkswagen. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Ниската цена на акциите на Volkswagen AG през последните над три години не е резултат от контрола върху собствеността на семействата Порше и Пиех, казва пред Ройтерс един от техните най-важни и влиятелни представители.

Волфганг Порше, внукът на Фердинанд Порше, който основава производителя на спортни автомобили Porsche AG, призова най-големия производител на автомобили в Европа да ограничи допълнително разходите и да стане по-ефективен.

Ниската оценка на Volkswagen, която някои инвеститори свързват с проблемите в корпоративното управление, дължащи се на сложната структурата на собственост на групата, е дългогодишен проблем, който дори забележителното листване на неговото подразделение Porsche миналата година не успя да разреши.

„Основните акционери със сигурност не са причината за ниската оценка на акциите“, изтъква пред Ройтерс Волфганг Порше, който ръководи надзорните съвети както на холдинговата Porsche SE, така и на Porsche AG.

Семействата Порше и Пиех по същество контролират Volkswagen чрез своята холдингова фирма, която държи голяма част от правата на глас в базирания във Волфсбург автомобилен производител.

„Трябва да се справим още по-добре с производителността и разходите“, изтъква 80-годишният Порше, добавяйки, че Volkswagen трябва да стане по-конкурентоспособен. „Всичко трябва да се обмисли“, категоричен е той.

Порше отхвърли критиките на инвеститорите относно двойната роля на Оливер Блуме, който ръководи едновременно цялата германска група и Porsche AG, предизвиквайки опасения относно неговата ефективност.

От своя страна, Порше защити главния изпълнителен директор, подчертавайки, че върши добре своята работа.

По отношение на внимателно наблюдаваното планиране на наследяването на семействата, Порше изтъква, че неговият племенник Фердинанд Оливер Порше, който също участва в надзорните съвети на Volkswagen, Porsche SE и Porsche AG, е естествен бъдещ наследник, когато той се оттегли.

„Той е във всички съответни комисии от много години“, изтъква Порше, добавяйки, че племенникът му има достатъчно опит.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:31 | 05.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още