IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стокхолм забранява достъпа на бензинови и дизелови автомобили до центъра си от 2025 г.

Градът може да се превърне в първата голяма столица, въвеждаща широка забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене

12:11 | 10.10.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Части от централен Стокхолм ще бъдат забранени за бензинови и дизелови автомобили от 2025 г. - част от усилията на града за борба със замърсяването, съобщава Bloomberg.

Достъп до определен район, включващ около 20 пресечки във финансовата зона и основните улици за пазаруване в шведската столица, ще имат само електрически автомобили, някои хибриди и превозни средства с горивни клетки, показват правила, които ще бъдат представени в сряда, съобщава телевизия SVT на сайта си.

Стокхолм може да се превърне в първата голяма столица, въвеждаща широка забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене и отива отвъд плановете на Париж, Атина и Мадрид за забрана на дизелови превозни средства. Други градове, включително Лондон, въвеждат зони с ниски емисии, които включват дневни такси за влизане в центъра на града за по-стари автомобили с двигатели с вътрешно горене.

„Искаме да създадем по-добра среда за живот за хората, които живеят и работят тук“, казва за телевизията местният законодател Ларс Стромген, който е отговорен за транспортната политика.

Дали планът може наистина да засили продажбите на електрически автомобили в Швеция, тепърва ще стане ясно. Продажбите на електрически автомобили отслабват, тъй като потребителите усещат удара от продължаващата криза с разходите за живот. По-рано тази година организацията Mobility Sweden намали прогнозата си за нови регистрации на електрически превозни средства за 2023 г. до 35% от всички регистрации от 40% по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 10.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още