IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на електромобили в САЩ удариха нов рекорд

Tesla обаче губи сериозна част от пазарния си дял

14:27 | 13.10.23 г.
Снимка: Getty Images
Снимка: Getty Images

Продажбите на електрически превозни средства в САЩ са скочили с над 300 хиляди за пръв път през третото тримесечие, но пазарният дял на лидера в индустрията Tesla е спаднал до най-ниския в историята, показва доклад на Cox Automotive от четвъртък.

Tesla сега доминира само над половината пазар спрямо 62% през първото тримесечие въпреки ценовата война, започната от управляваната от Илон Мъск компания, която цели да заздрави основите ѝ на конкурентната арена на електрически автомобили.

Компанията обаче може да обърне низходящата тенденция с представянето на електрическия пикап Cybertruck, доставката на който ще започне през текущото тримесечие, казва компанията за пазарни проучвания.

В играта на гоненица другите автомобилни производители се опитват агресивно да намалят цените, за да се справят с тежката конкурентна среда, предизвикана от високата инфлация и растящите разходи за заеми, пише Ройтерс.

„Високите нива на инвентар, по-голямата наличност от продукти и низходящият ценови натиск помагат да се стимулира непрекъснат линеен растеж в продажбите на електрически превозни средства на американския пазар“, казва Cox.

Ценовата война, започна от Tesla, доведе до спад на средната цена на е-автомобили до 50 683 долара през септември спрямо 52 212 долара през предишния месец, добавя Cox.

Общите продажби на електрически автомобили за третото тримесечие са се увеличили с почти 50% на годишна база и формират рекордните 7,9% от общите продажби на индустрията, показва докладът.

Rivian Automotive е доставила повече от очакваното от анализаторите автомобили през третото тримесечие и потвърди годишната си производствена цел от 52 хил. автомобила.

В същото време Tesla не успя да отговори на пазарните оценки за доставките през третото тримесечие, тъй като планираните надстройки в заводите ѝ за пускане на по-нова версия на масовия седан Model 3 наложиха спиране на производството.

Фирмата за индустриални анализи Canalys каза по-рано този месец, че макар Tesla да е доминираща в САЩ, има нарастващо търсене на по-широка гама от опции за електрически автомобили, за да се отговори на все по-силния електрически превозни средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:27 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още