IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan отчете силно тримесечие и повиши прогнозата си за цялата година

Сега компанията очаква да генерира 4,1 млрд. долара печалба през фискалната година, приключваща в края на март 2024 г.

13:34 | 09.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Nissan Motor Co. повиши прогнозата си за оперативна печалба, подкрепен от по-слабата йена, възстановяването на веригите на доставки и силните продажби в Европа и Северна Америка, съобщава Bloomberg.

Прогнозата на японския автомобилен концерн за печалбата за фискалната година, приключваща в края на март 2024 г., сега достига 620 млрд. йени (4,1 млрд. долара), което е повече от оценките на анализаторите за 576 млрд. йени и надвишава предходната прогноза на Nissan за 550 млрд. йени от юли.

Приходите от продажби се очаква да достигат 13 трлн. йени, което е малко над предишните перспективи и прогнозите на анализаторите.

„Очакванията за Nissan бяха ниски, така че тези резултати вероятно ще бъдат приети положително“, коментира автомобилният анализатор на Bloomberg Intelligence Тацуо Йошида.

Настоящата фискална година бележи последната на алианса между Nissan и френската компания Renault SA, която взе дял в японския си партньор през 1999 г. и стана негов най-голям акционер. Основите на партньорството бяха разклатени преди пет години с ареста на тогавашния председател Карлос Гон, което го насочи към преструктуриране.

По-слабата йена помага за увеличаване на печалбата на Nissan, поставяйки автомобилния производител в по-добро положение, за да се ориентира в бъдещето си като по-независима компания. Все пак остават редица предизвикателства, включително резкият спад в продажбите в Китай, където BYD Co. и други местни марки за електромобили набират все по-голяма сила.

Главният изпълнителен директор на Nissan Макото Учида заяви пред журналисти в четвъртък, че до 2026 г. Nissan ще пусне редица нови модели в Китай - както електрически превозни средства с батерии, така и хибриди - и ще изнесе 100 000 автомобила от страната.

„Китайците са натрупали производствен капацитет, така че Nissan ще трябва да подобри използването на своя, в противен случай ще бъде трудно“, признава Йошида, добавяйки: „Времето е важно, Nissan трябва да побърза“.

За последното тримесечие Nissan отчете оперативна печалба от 208 млрд. йени, в сравнение със прогнозата на анализаторите за 154 млрд. йени. Приходите от продажби възлизат на 3,15 трлн. йени, изоставайки леко от пазарните оценки.

По-рано тази седмица Renault прехвърли около 28% от дела си в Nissan на тръст. В резултат на това двете компании вече притежават по 15% в своя партньор. Френският концерн планира да използва постъпленията от продажбата на акции, за да продължи да инвестира в Ampere, звеното за електрически превозни средства, което ще бъде отделено, както и в други бизнеси.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:35 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още