IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електрическият Fiat 500е ще дебютира в Северна Америка в началото на 2024 г.

Препоръчителната продажна цена на електромобили за новия пазар е 32 500 долара с допълнителни 1595 долара разходи за доставка

13:33 | 13.12.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Италианската автомобилна марка Fiat ще започне да продава своята изцяло електрическа малка кола 500e в Северна Америка през първото тримесечие на следващата година, съобщава Ройтерс, цитирайки компанията майка Stellantis. Това ще бъде първото подобно предложение на бранда на пазара на дребно в региона.

Fiat e500, който е особено популярен в Европа, се захранва от 42 kWh батерия, осигуряваща пробег при пълно зареждане от 240 км.

Автомобилът се сглобява в комплекса „Мирафиори“ в Торино, Италия, и ще се изнася за Северна Америка. Препоръчителната му продажна цена за новия пазар е 32 500 долара с допълнителни 1595 долара разходи за доставка, изтъква групата.

За момента не са предоставени цели за продажби.

Stellantis, третият по големина производител на автомобили в света по продажби, беше създаден в началото на 2021 г. чрез сливането на Fiat-Chrysler и компанията майка на Peugeot, PSA. Сред другите марки под шапката на групата изпъкват Jeep, Ram, Dodge, Citroen и Maserati.

Френско-италианската група има планове да електрифицира напълно продуктовата си гама в Европа до края на десетилетието и да увеличи дела на електромобилите, продавани в САЩ, до 50% от общите продажби за същия период.

В подкрепа на своите електромобилни амбиции Stellantis обяви през ноември, че заедно с китайската технологична фирма Contemporary Amperex Technology Co. Ltd. (CATL) ще създаде фабрика за евтини батерии за електрически превозни средства в Европа. Заводът ще произвежда т.нар. литиево-желязо-фосфатни батерии (LFP), изтъква Stellantis, добавяйки, че не е взето решение за размера на съоръжение или за неговото местоположение.

Партньорството на Stellantis с CATL ще бъде сред най-широкообхватните подобни споразумения в Европа, където политиците планират по-строги правила относно батериите, за да помогнат за създаването и поддържането на местна верига на доставки. Главният изпълнителен директор на Stellantis Карлос Таварес сключи през октомври сделка на стойност 1,6 млрд. долара за придобиване на дял в китайския производител на електромобили Zhejiang Leapmotor Technology Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още