IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се готви за нова рекордна година, но няма да стигне целите на Мъск за продажби

Под натиска на забавяне на продажбите компанията намали цените на четири от моделите си, най-вече в Китай

15:55 | 27.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Американският автомобилопроизводител Tesla вероятно ще приключи още една рекордна по продажби година, но за малко няма да успее да достигне обявените в началото на годината от Илон Мъск като цел 2 милиона автомобила, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Под натиска на забавяне на продажбите компанията намали цените на четири от моделите си, най-вече в Китай, където Tesla губи пазарен дял за сметка на местните си конкуренти като BYD.

Ценовата война и спадът на търсенето на електромобили пък принуди други производители, като например Ford, да забавят плановете си за преминаване към електрическа мобилност, което остави Tesla като едноличен лидер на американския пазар и й помогна да удвои продажбите си.

"Четвъртото тримесечие по правило е най-успешно за Tesla и очакваме това да се случи и тази година", казва Гарет Нелсън, старши анализатор в CFRA Research.

Досега през годината Tesla е продала 1,82 милиона автомобили в цял свят, или с 37 на сто повече от 2022 г. През последното тримесечие са реализирани 473 000 коли.

През януари Мъск заяви, че Tesla има потенциал да реализира повече от 2 милиона автомобила през годината, ако не се появят "неочаквани пречки". През октомври обаче той посочи, че високите лихви подтискат търсенето.

Компанията обяви, че възнамерява да постига 50 на сто ръст на продажбите години напред, но според анализатори още през 2024 г. тя може да има проблеми поради отпадането на субсидиите за покупка на електромобили в САЩ и Германия.

Според Джайрам Натан от Daiwa Capital Markets Tesla едва ли ще успее догодина да реализира повече от 2,04 милиона коли, при спад на приходите за всеки доставен автомобил от 4 на сто.

Други анализатори, интервюирани от Visible Alpha, смятат, че компанията ще успее да продаде около 2,2 милиона коли, но наскоро пуснатият Cybertruck и обновеният Model 3 едва ли ще са достатъчни, за да засилят търсенето.

"Tesla откровено признава, че навлиза в преходен период с нисък растеж", посочва анализаторът от Deutsche Bank Емануел Рьознер след среща с шефа за връзки с инвеститорите в компанията Мартин Виеха.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 27.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 4 месеца
амче добре се справят ... леко забавяне за корекции в посоката , се наблюдава и споделя в целият индустриален бизнес , освен при военните поръчки ... всички автомобилни производители имат неизпълнени цели , освен тези дето сглобяват камиони и ванове ... :))) ... а и разплитането на някои от китайските вериги за доставка , допълнително натежава ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още