IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на азиатските електромобилни компании поевтиняха заради мрачни перспективи

Анализатори на Citigroup очакват допълнително охлаждане на търсенето на електромобили в Китай през февруари

16:16 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Компаниите за електрически превозни средства в Китай и доставчиците на батерии в Южна Корея отчитат спад в цената на акциите си, тъй като слабото търсене натежава върху перспективите за продажбите в сектора, пише Bloomberg.

Акциите на най-големия производител на електромобили в света BYD Co. поевтиняха с 1,3% в сряда на борсата в Хонконг, докато тези на Nio Inc. изтриха 4,7% от стойността си, след като Citigroup Inc. обяви, че продажбите на електромобили за първата седмица на този месец не отговарят на прогнозите.

Цената на книжата на южнокорейската LG Energy Solution Ltd. падна с 1,7%, след като най-големият производител на батерии в страната отчете разочароваща печалба за четвъртото тримесечие.

Китайският пазар на електромобили – най-големият в света по обем на продажбите – се очаква да се забави за втора поредна година, тъй като нестабилното икономическо възстановяване на страната помрачава потребителските настроения, което затруднява производителите на автомобили да постигнат целите си за продажбите.

„Инвеститорите остават предпазливи, тъй като китайският автомобилен пазар отчете нестабилно начало тази година на фона на силната конкуренция и продължаващата несигурност“, смятат анализатори от Morgan Stanley.

Продажбите на електромобили в Китай за първата седмица на януари изостанаха от пазарните очаквания, спадайки с 20%, посочват анализатори на Citigroup. Обемът на търсенето може да падне с 50% или повече през февруари спрямо текущия месец, добавят те.

Слабото търсене ще навреди на южнокорейските производители на батерии, които вече са намалили производството. Акциите на LG Energy, която доставя батерии на General Motors Co. и Tesla Inc., потънаха до най-ниското си ниво от началото на ноември.

Книжата на Samsung SDI Co., също производител на батерии, поевтиняха с 3,7% до най-ниското си ниво от октомври 2020 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още