IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Арно Антлиц: Volkswagen все още е гъвкав по отношение на електромобилите

Германската компания ще търси успех в Северна Америка, за да намали зависимостта си от Китай, изтъква финансовият ѝ директор

22:15 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият директор на Volkswagen AG Арно Антлиц заяви, че най-големият автомобилен производител в Европа остава гъвкав по отношение на това как реализира инвестициите, предназначени за електрически автомобили и автомобили с двигатели с вътрешно горене, тъй като налагането на електромобилите се забавя на някои пазари.

Volkswagen отчита известно нежелание сред потребителите относно електромобилите в Европа и може би в САЩ, споделя Антлиц в интервю за Bloomberg.

„Нашата стратегия е доста гъвкава и също така осигурява устойчивост в бъдеще“, посочва финансовият директор, добавяйки, че около една трета от неговите инвестиции са предназначени да поддържат моделите с двигатели с вътрешно горене конкурентоспособни. „Но ние сме напълно убедени, че бъдещето ще бъде електрическо“, добавя Антлиц.

Volkswagen въвежда съкращения на разходите, за да повиши възвръщаемостта на своята слабо представяща се едноименна марка, заедно със значителни инвестиции, за да върне възходящата инерция в Китай, където местните марки и Tesla Inc. напредват. Премиум марката Audi, част от групата на VW, обяви през декември, че забавя пускането на нови електрически модели, за да избегне натоварването на фабрики и дилъри на фона на по-бавния растеж на продажбите в сегмента.

Междувременно германската компания се насочва към Северна Америка, за да намали зависимостта си от Китай. Успехът в САЩ отдавна убягва на VW поради липсата на достатъчно SUV модели и пикапи в портфолиото си.

VW вече има „всички съставки“, за да бъде успешен в Северна Америка, докато индустрията се пренасочва към електромобили, включително конкурентни батерии, които ще произвежда в Онтарио, Канада, подчертава Антлиц.

Германската компания възражда офроуд марката Scout, за да започне да произвежда изцяло електрически модели от 2026 г. в завод в Южна Каролина на стойност 2 млрд. долара.

VW добавя новата марка електромобили, точно когато темпът на растеж на търсенето в САЩ започва да изостава от прогнозите, поради по-тежките икономически условия, както и високите цени на моделите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:42 | 10.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още