IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведската Northvolt си осигури зелен кредит от 5 млрд. долара за разширяване на бизнеса

Част от средствата ще бъдат насочени за изграждане на съоръжение за рециклиране на батерии в Швеция

11:59 | 16.01.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският производител на батерии за електромобили Northvolt AB, който има споразумения за доставка с автомобилни концерни като BMW, Volvo Car и Volkswagen, си осигури зелен заем от 5 млрд. долара за подпомагане на производството и стимулиране на усилията за рециклиране, съобщава Bloomberg.

Пакетът, сред най-големите зелени заеми в историята, трябва да подкрепи единствения голям местен производител на батерии в Европа, който в момента изостава в производствените етапи. Компанията, която заяви, че в крайна сметка иска да се листне на борсата, работи по редица проекти, включително създаване на нови заводи за клетки в Германия и Канада.

Northvolt е в центъра на усилията на Европа за създаване на верига на доставки на електрически превозни средства, която да си съперничи с тези в Азия и САЩ. Компанията планира да използва парите, за да разшири производството в основната си шведска фабрика в Шелефтео и да развие съседен завод за рециклиране на батерии.

Това съоръжение ще възстановява метали за батерии, позволявайки на Northvolt да намали въглеродния си отпечатък и да създаде кръгово производство по начин, който досега не е съществувал извън Азия, изтъква компанията.

„Това финансиране е крайъгълен камък за европейския енергиен преход“, посочва от своя страна главният изпълнителен директор на Northvolt Петер Карлсон.

Сделката е факторинг без регрес, което означава, че изплащането ще дойде от печалбите на проекта, а не от активите на Northvolt. Той е гарантиран от агенции за експортно кредитиране и се предоставя от 23 търговски банки в допълнение към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Nordic Investment Bank.

Значителна част от заема е покрита „с определени гаранции, комбинирани с пряко финансиране“ от Службата за национален дълг на Швеция, Euler Hermes, Export-Import Bank of Korea, японската Nippon Export and Investment Insurance или NEXI и Korea Trade Insurance Corporation, каза Northvolt.

Производителят не за първи път получава подкрепа от агенции за експортно кредитиране. През 2020 г. Northvolt си осигури финансиране от 1,6 млрд. долара с гаранции от NEXI, Bpifrance и Euler Hermes — дълг, който сега рефинансира с последната сделка.

Най-малко 38 заема, обезпечени от агенции за експортно кредитиране, на стойност над 19 млрд. евро са били реализирани за европейски кредитополучатели миналата година, изчислява Bloomberg.

Northvolt си осигури милиарди долари капитал и дълг, за да подхранва експанзията си в Европа и Северна Америка, подкрепена от 55 млрд. долара в поръчки от автомобилни производители. По-рано този месец компанията получи одобрение от Европейския съюз (ЕС) за получаване на субсидии за изграждане на фабрика в Германия и работи по планове да създаде завод на стойност 7 млрд. канадски долара (5,2 млрд. щатски долара) в Канада.

Сред търговските кредитори на Northvolt изпъкват BNP Paribas, Bank of Montreal, Citigroup, Danske Bank, DNB Bank, ING Groep, JPMorgan, Mitsubishi UFJ Financial Group, Societe Generale, Skandinaviska Enskilda Banken, Sumitomo Mitsui Banking Corp и Swedbank, споделя говорител на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 16.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още