IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стабилният Jaguar Land Rover помага на Tata да отчете печалба за пето поредно тримесечие

По-високите нива на продажби и намалените разходи за доставка подкрепиха представянето на компаниите

22:18 | 02.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-голямата тримесечна печалба на Jaguar Land Rover Automotive Plc за последните седем години помогна на индийската компания майка на британския производител на луксозни автомобили да засенчи прогнозите след скок на поръчките за своите SUV автомобили, пише Bloomberg.

По-високите нива на продажби и намалените разходи за доставка подкрепиха печалбата, осигурявайки ѝ  ръст от 73% до 627 млн. паунда (800 млн. долара) през третото фискално тримесечие, информира Tata Motors. Приходите са нараснали с 23% до 7,4 млрд. паунда, което представлява около три четвърти от общите продажби на индийската компания.

Моделите Range Rover, Range Rover Sport и Defender представляват по-голямата част от натрупаните поръчки на JLR, които възлизат на 148 000 превозни средства.

Британската компания е в процес на голяма стратегическа трансформация към електрически превозни средства. Тя трябва да пусне първия електрически Range Rover тази година и вече има повече от 16 000 заявки за модела.

По време на пресконференция, главният изпълнителен директор на JLR Адриан Мардел разкритикува „дезинформацията“ относно кражбите на коли Range Rover, за които се съобщава, че са станали обичайна цел за престъпниците. „Това не е най-краденото превозно средство във Великобритания“, изтъква Мардел, позовавайки се на правителствени данни за 2023 г.

Той призова застрахователите да направят повече, за да осигурят покритие за собствениците на нови автомобили Range Rover, при които се наблюдават много по-ниски нива на кражби в сравнение с малко по-старите модели.

Tata Motors възвърна позицията си на най-ценния производител на автомобили в Индия във вторник поради силната си позиция на пазарите на SUV и електрически автомобили.

Нетната печалба на групата нарасна двойно до 70,3 млрд. рупии (848 млн. долара) през последните три месеца на 2023 г. Базираният в Мумбай концерн надмина прогнозата на анализатори за 47,75 млрд. рупии, като отчита печалба за пето поредно тримесечие.

Приходите се покачват с 25% до 1,1 трлн. рупии, докато общите разходи се повишават с 20%. Tata Motors също намали своя нетен дълг с 95 млрд. рупии до 292 млрд. рупии и очаква представянето да се подобри през следващото тримесечие.

Междувременно JLR съобщи, че продажбите на едро са скочили с 27% до 101 043 превозни средства, с изключение на китайското съвместно предприятие Chery Jaguar Land Rover, тъй като повече превозни средства са доставени на клиентите поради подобреното предлагане.

Перспективите за вътрешния пазар се подобряват, след като индустрията в Обединеното кралство произведе повече от 1 млн. превозни средства миналата година за първи път от 2019 г., тъй като ограниченията във веригата на доставки отслабнаха.

За да ускори сглобяването на електромобили, Tata Group изгражда завод за батерии на стойност 4 млрд. паунда във Великобритания, който ще доставя модели, задвижвани изцяло с батерии. Заводът ще започне масово производство през 2026 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:08 | 02.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още