IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разходите за собствен автомобил стават болезнено високи в САЩ

Цените на бензина остават умерени, но почти всичко останало, свързано с автомобила, става по-скъпо

15:09 | 14.02.24 г. 3
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Едно от местата, където американците все още усещат нажежената инфлация, е зад волана на своя автомобил.

Много от разходите, свързани с притежаването на автомобил, продължават да изпреварват индекса на потребителските цени миналия месец. Премиите за автомобилни застраховки са нараснали с 20,6% през януари спрямо същото време година по-рано. Посещението на сервиз, цената на паркомястото и магистралните такси също се повишават, компенсирайки спестяванията от едно от големите изключения, падащите цени на бензина, пише Wall Street Journal.

Увеличаващите се разходи за автомобилите могат да свият бюджетите на домакинствата. Транспортът е вторият по големина разход на американците след този за жилищата и е трудно да бъде намален.

Вече повече американци усещат натиска. През четвъртото тримесечие на миналата година 7,7% от автомобилните кредити са стигнали до просрочие, изчислява Федералният резерв на Ню Йорк – най-високото ниво за последните 13 години.

„През последните няколко години притежанието на автомобил се оказа предизвикателство за потребителите”, изтъква Грег Бранън, директор на автомобилните изследвания в Американската автомобилна асоциация (AAA).

Общите годишни разходи за притежаване на нова кола в САЩ, включително разходите за бензин и застраховка, се покачват до 12 182 долара през 2023 г. спрямо 10 728 долара през 2022 г., изчислява AAA.

Голяма част от това увеличение се дължи на по-високите лихвени проценти, които повишават разходите по заемите.

Самата цена на нов автомобил се е повишила само с 0,7% на годишна база, става ясно от данни на Министерството на труда. Но това увеличение тръгва от висока база. Средната цена на трансакция за ново превозно средство се повиши от 39 813 долара през януари 2021 г. до 47 358 долара миналия месец.

„Това е най-голямото покачване на цените за най-кратък период от време, което сме виждали“, коментира Джесика Колдуел, анализатор в Edmunds.

По-високите цени на автомобилите са един от факторите, повишаващи премиите за автомобилни застраховки. Премиите се покачват и поради всички нови технологии в автомобилите, чиято замяна може да бъде скъпа.

Промяна в разходите за автомобилни застраховки в САЩ. Графика: WSJ Промяна в разходите за автомобилни застраховки в САЩ. Графика: WSJ

„Автомобилите станаха по-сложни, увеличавайки стойността си и разходите за поправката им“, посочва Нийл Олдридж, президент и главен изпълнителен директор на Националната асоциация на компаниите за взаимно застраховане (NAMIC). „Съществува и изоставане между разходите за застраховка и икономическите условия, поради което разходите за автомобилни застраховки са пострадали от по-високата от очакваната инфлация“, добавя той.

Нарастващите разходи за поддръжка и ремонт повишават разходите по застраховане.

Най-големите разходи около автомобила през миналата година са свързани с един фактор, който мнозина пренебрегват -  амортизацията. Колата губи стойност с всяка изминала година.

AAA изчислява, че амортизацията е струвала на шофьорите 4538 долара през 2023 г., ако са изминали 15 хил. мили (около 24 хил. км), срещу 3656 долара през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:11 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
mr. Yoda
преди 2 месеца
Ушанка_държанка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 8
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Кух, и още по-*** ще ставаш! Знаем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 10
khao
преди 2 месеца
.. и по скъпо ще става!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още