IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След силен старт Volvo Cars очаква търсенето да остане стабилно тази година

Брутната печалба при електромобилите на Volvo расте до 16% през първото тримесечие спрямо отчетените 13% през предходните три месеца

18:30 | 24.04.24 г. 5
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Шведският автомобилен производител Volvo Cars заяви, че очаква стабилно търсене на своите превозни средства тази година на фона на ръста в продажбите през първото тримесечие, въпреки че оперативната печалба изостава от прогнозите на анализаторите поради по-ниските нива на приходи и проблемите с Polestar, съобщава Ройтерс.

Оперативната печалба на Volvo за първите три месеца на годината достига 4,7 млрд. шведски крони (434,78 млн. долара), което е по-малко от отчетените година по-рано 5,1 млрд. крони. Това се дължи основно на спада в продажбите поради отрицателния валутен курс и по-слабия бизнес с производство по заявка.

Анкетирани от JPMorgan анализатори очакваха печалба в размер на 5,93 млрд. крони.

Коригираната оперативна печалба, която изключва съвместните, асоциираните предприятия и други подобни дейности, расте с 8 на сто до 6,8 млрд. крони (629,27 млн. долара).

„Като цяло добро начало на годината, тъй като Volvo отчете двуцифрен ръст на продажбите и продължи да увеличава производството на EX30“, изтъква JPMorgan, имайки предвид обема на продажбите.

От своя страна Джим Роуън, главен изпълнителен директор на шведската компания, заяви, че очаква търсенето на превозни средства да остане стабилно през следващите тримесечие в съответствие с насоките на Volvo за годишен ръст на продажбите от поне 15%.

Роуън изрази увереност в способността на компанията да управлява високи маржове при електрическите превозни средства и да продължи да върви по печеливш път въпреки проблемите, пред които е изправена индустрията.

Докато производителите на автомобили и доставчиците инвестират в бъдещото търсене на електромобили, ръстът на продажбите се забавя, като финансовите залози в нов производствен капацитет и технологично развитие надхвърлят търсенето, което засилва натиска върху компаниите да намалят разходите.

Брутната печалба при електромобилите на Volvo достига 16% през първото тримесечие, което представлява увеличение спрямо резултата от предходните три месеца (13%), което подкрепя позицията на Роуън, че маржовете на концерна ще продължат да растат.

През февруари Volvo заяви, че ще спре по-нататъшното финансиране на губещата марка за луксозни автомобили Polestar, която известно беше критикувана от анализатори, които смятаха компанията за пречка за ресурсите на Volvo.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:30 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
weyif64039
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
Achtung
преди 1 седмица
Волво Карс и трък са различни компания няма как шефа на едната да отговаря за резилите на другата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 6
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... тошко нежното мъжле ... не се пъни в неща дето са ти невнятни ... електрическите волва са се сцепили от продажби и поръчки ... туй първо ... второ не са камиони за международни превози !! трето в България има продадени вече ... :))) ... мучахххте преди 4-5 години за електрическите рейсове , сега ги има във всеки по-голем град на Европа ... мучахххте за пробега на електричките , сега можеш да си вземеш в София и да отпердашиш до Пловдив докато хапваш зарежда и се връщаш ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 седмица
Инвестора, вместо да пускате интервюта с празноглави *експерти* и зеленоглави плямпалници, които гъгнат в транс EV-мантрите на брюкселската клика, поканете Христо Христов - собственикът на Дискордиа, да сподели, колко електрически камиона за международна спедиция планира да закупи до 2030 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
Tikva007
преди 1 седмица
*Роуън изрази увереност в способността на компанията да управлява високи маржове при електрическите превозни средства и да продължи да върви по печеливш път въпреки проблемите, пред които е изправена индустрията.* - При електрическите играчки за зеленоглави чееккиджии може да си разтяга локума Роуън, но да сподели как вървят продажбите при Volvo Trucks, където FH Aero Electric, сочен за най-доброто в Европа, отнесе подигравките на професионалните спедитори, докато FH 16 Aero 460/780 изби рибата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още