IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Honda показа сериен водороден автомобил

Продажбите на CLARITY FUEL CELL стартират след няколко месеца

13:48 | 28.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Президентът на Honda Такахиро Хачиго представя новия водороден автомобил. Снимка: Ройтерс</em></p>

Президентът на Honda Такахиро Хачиго представя новия водороден автомобил. Снимка: Ройтерс

Honda представи серийната версия на своя втори водороден автомобил, който за разлика от първия ще се предлага глобално. Новият CLARITY FUEL CELL излиза на пазара в Япония след броени месеци, като ще бъде наличен на избрани европейски пазари по-късно през 2016 г., обявиха от японската компания при откриването на Автосалон Токио 2015.

Водородната кола представлява седан с щедри размери - 4895 мм. дължина, 1875 мм. широчина и 1475 мм височина, в който могат да се настанят удобно петима души, сочи информацията от Honda.

Конструкцията на CLARITY FUEL CELL е създадена така, че задвижващата система да не отнема от мястото в салона. Резервоарът за водород и батериите са разположени ниско в шасито, докато в предната част е поставен електрически двигател. Той се захранва с енергия от горивната клетка, в която протича химична реакция между кислород и водород. Единственият отпадъчен продукт е чиста вода.

От Honda посочват, че силовият агрегат има сходни размери с бензинов V6 мотор, а батерията е с 33% по-компактна от тази при първия FCX Clarity.

Говорейки за двигателя на Honda CLARITY FUEL CELL, той развива мощност от 177 к.с. С напълно зареден резервоар с водород автомобилът може да премине 700 км. Самото зареждане отнема само 3 мин.

Що се отнася до дизайна, той е футуристичен - обичаен за подобен тип автомобили. Следван е стилът на първия водороден автомобил на Honda, както и аеродинамичната му клиновидна форма, но като цяло новият CLARITY FUEL CELL изглежда доста по-модерно. А и по-конвенционално от основния конкурент на пазара - водородната Toyota Mirai.

В салона на Honda CLARITY FUEL CELL е заложено на микс от модерни технологии и класически лукс. Приборите са дигитални, а на централната конзола е разположен голям дисплей на инфо-развлекателната система.

Всички подробности за новата Honda CLARITY FUEL CELL, включително цените, ще станат ясни в следващите месеци. Очаквайте подробности.

Още снимки на водородната кола вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още