IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шокиращите цени на колите в Сингапур

Нова Toyota Prius струва 154 000 долара, за BMW 6-Series се плащат най-малко 330 000 долара

15:29 | 29.05.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс&nbsp; </em></p>

Снимка: Ройтерс 

Сравнени с цените на автомобилите в САЩ, тези в Европа са направо високи. Не бързайте обаче да са се оплаквате, тъй като положението на Стария континент е просто отлично, особено ако го сравним със ситуацията в Сингапур. Малката островна държава държи едни от най-високите в света цени на автомобили. За пример, нова Toyota Prius струва шокиращите 154 000 американски долара!

Както вероятно се досещате, причината за безумните цени не е замърсяването, нито транспортните такси. Екологичната Toyota струва толкова, понеже властите в страната са предприели специални мерки за ограничаване на трафика. Те се опасяват от бум на автомобилния пазар, който ще наводни страната с превозни средства. А те от своя страна ще предизвикат трафик и ще задръстят красивите пешеходни алеи.

Мерките са драконовски - за да се регистрира автомобил в Сингапур, независимо нов или стар, трябва да се заплатят най-различни такси, най-скъпата от които е сертификат, наречен COE. Цената му зависи от вида на колата, но сумата за автомобил с двигател до 1,6 литра е около 63 000 американски долара. Към тази сума се добавя и цената на самата кола, както и още няколко други такси.

Всичко това прави цените на автомобилите направо безумни. Subaru BRZ коства най-малко 130 000 долара, толкова струва и Honda Accord. Луксозните европейски коли, които всъщност са един от най-срещаните по улиците на островната държава, струват дори повече. BMW 6-Series, например, може да бъде закупено за не по-малко от 330 000 долара.

Това обаче не е всичко - плащат се такси дори за градските пътища, а не само за магистралите. Паркирането по централните улици също коства стабилна сума пари.

Целта на властите е да принудят хората да използват обществен транспорт или мотоциклет. Именно за това споменатата горе такса COE за автобус е дори по-ниска от тази за малък автомобил - 56 000 долара. За мотоциклет пък се дължат едва 1795 долара.

Що се касае до колите втора ръка, там положението е сходно. Honda Accord на 6 години, която има валиден COE сертификат за само още 4 години, струва около 50 000 долара.

Не е точно по темата, но употребилите алкохол шофьори ги санкционират не само с парична глоба, но и с бой с камшик. За наркотици, в повечето случаи, се дава смъртна присъда.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:50 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Бой с камшик - и сега диваци ли са?!?!Ей тук да се въведе в парламента - отсъства ли депутатчето - бой с камшик от доброволец от електората.Виж смъртната за наркотици е твърде прекалена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още