IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 мита за електромобилите

Тези коли не идват от бъдещето и не са опасни

12:53 | 04.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Tesla </em></p>

Снимка: Tesla

Тези дни американското издание Cunsumer Reports обяви електричката Tesla Model S за автомобила, доставящ най-голяма удовлетвореност на своите собственици. 99 от общо 100 запитани са потвърдили, че са напълно доволни от решението си да изберат този модел. Журналистите, тествали машината, пък я определиха като "една от най-добрите" в цял свят.

В Европа обаче подобни коли са екзотика, като са обвити предимно с митове и легенди. Изданието CarTimes избра 5 от тях и се опита да ги отрече или потвърди.

Мит №1 - електромобилът идва от бъдещето

Мнозина все още вярват, че машините с двигатели с вътрешно горене са миналото, а бъдещето принадлежи на електрически транспорт. Това, меко казано, не е вярно. Първият електромобил се появява още през 1828 г. или цели 57 години преди бензиновия автомобил. И дълго време точно колите на електричество са считани за далеч по-перспективни. Само че заради ниския си запас на енергия и усъвършенстването на колите с двигател с вътрешно горене, електромобилите постепенно попадат в забвение.

Опитите да се пускат возила, задвижвани от електричество, продължават десетилетия, но и до ден-днешен на тях им пречи отсъствието на евтини, компактни и мощни акумулатори, осигуряващи преход без зареждане, съвместим с този на автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Все пак в тази насока се работи много сериозно и нещата са на път да се променят.

Мит №2 - електромобилите са опасни

Само през октомври в САЩ бяха регистрирани 3 случая на изгорели Tesla Model S след пътни инциденти. Това породи много дискусии за безопасността на подобни машини. Причината за трите инцидента бе механично повреждане на батерията, довело до късо съединение. Във всичките случаи обаче огънят не влиза в купето, а водачът и пътниците успяват да напуснат колите невредими.

Статистиката показва, че процентът на изгорели електромобили все още е по-нисък от тези при машините с двигатели с вътрешно горене. В това отношение далеч по-опасни са автомобилите, чиито двигатели могат да работят и на газ. А в перспектива това важи и за бъдещите леки коли, които ще бъдат задвижвани с водородни клетки.

Последна актуализация: 09:41 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още