IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическият крах ще забави революцията на електромобилите, но не задълго

Повечето пазарни анализатори виждат светлина в тунела и очакват продажбите на електрически превозни средства да продължат да нарастват през следващите години

12:59 | 21.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Производители на автомобили като Volkswagen, Geely и General Motors инвестираха вече милиарди долари в електромобилите, като през тази година все още се очакват нови предложения. В Европа и Китай строгите регулации ще продължат да тласкат пазара напред. Понастоящем Volkswagen пуска новия хечбек ID.3 и ще предложи компактен SUV (sport-utility vehicle) близнак по-късно тази година, който ще се продава в Европа, Китай, докато американският концерн Ford изкарва Mustang Mach-E по-късно тази година.

"Ние имаме ясен ангажимент да станем въглеродно неутрални до 2050 г. и няма алтернатива на нашата стратегия за електромобили, с която да постигнем това", заяви Майкъл Джост, ръководител стратегия във Volkswagen пред журналисти на 12 март. Спадът на петролните цените е „един от онези спадове, които продължават един месец, или няколко месеца или може би една година “, казва той, но в дългосрочен план петролът няма да поевтинее повече.

Особено в САЩ евтиният петрол би могъл да насърчи някои потребители да купуват превозни средства с двигатели с вътрешно горене. „Това със сигурност е лоша новина за всяко електрическите превозни средства, ако спадът в цените на бензина се задържи за няколко месеца“, смята Марк Уейкфийлд от AlixPartners.

Beijing Electric Vehicle Co., най-големият производител на електромобили в Китай, заяви в началото на март, че няма планове да коригира стратегията си за производство или продажби спрямо колебанието на цените на петрола. Звеното на компанията за електромобили се фокусира върху преодоляването на епидемията и устойчивото възобновяване на работата.

В Китай, най-големият пазар на електрически автомобили в света, субсидиите доведоха до удвояване на продажбите им през 2018 г. Частичното оттегляне на субсидиите миналата година доведе до забавяне, но продажбите продължиха да нарастват с двуцифрени темпове. Консултантът CRU Group наскоро намали прогнозата си за продажби през 2020 г. до 1,35 милиона броя, от 1,5 милиона броя, поради икономическото въздействие от разпространението на коронавируса в страната.

Колин МакКерахър, анализатор в BloombergNEF, заяви, че очаква продажбите на електромобили да нараснат в Европа през тази година въпреки свиването на общия пазар на автомобили.

Електрическите превозни средства струват с 50% до 70% повече от конвенционалните автомобили, но се очаква цената им да намалее през следващите години, тъй като технологията на литиево-йонните батерии се развива и производителите увеличават производството. При сегашните темпове анализаторите изчисляват, че цената на електрическите превозни средства ще започне да съответства на цената на автомобилите с двигатели с вътрешно горене още през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още