IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо батериите за електромобили са толкова скъпи?

Разработчиците на батерийни клетки търсят алтернативи за производство на по-евтини и безопасни продукти с по-голяма енергийна плътност

09:44 | 19.09.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

7. И Китай е лидер в този сегмент?

Да, почти във всеки аспект. Китай е отговорен за около 80% от химическата обработка при батериите, държейки голяма част от пазара на литий, кобалт и други суровини, влизащи в състава на клетките. В същото време добивът на базовите суровини се извършва до голяма степен в Австралия, Демократична република Конго и Чили.

Китай също доминира при капацитета за обработка на четирите ключови компонента на батерията (катоди, аноди, електролитни разтвори и сепаратори). 

В същото време страната е изправена пред предизвикателство, когато става въпрос за усъвършенстван полупроводников дизайн и софтуер, компоненти, които стават все по-важни с нарастването на интелигентността на автомобилите. По-малко от 5% от автомобилните чипове се произвеждат в Китай, според Китайската асоциация на автомобилните производители.

8. Разходите ли са единственото препятствие?

Все още има проблем с пробега. Въпреки че най-скъпите електромобили могат да изминат над 600 км с едно зареждане на батерията, потребителите, фокусирани върху масовите модели, остават притеснени колко често ще трябва да търсят зарядна станция.

Производителите на автомобили и правителствата са пряко ангажирани с внедряването на обществено достъпна зарядна инфраструктура. Очаква се обаче голяма част от зарежданията да се извършват в домашни условия, а  това означава допълнителна тежест върху доходите на потребителите.

Въпреки че средната цена на комплект за домашно зареждане спадна с 18% от 2017 г. до около 650 долара в момента, някои първокласни зарядни устройства (които ви позволяват да изпращате енергия от превозното средство до дома или мрежата) струват повече от 6000 долара. Разходите за инсталиране на такова устройство в САЩ могат да варират от едва  400 долара до над 3300 долара.

9. Какво следва?

Очаква се търговското внедряване на твърдотелните батерии, които обещават огромно подобрение на производителността, като заменят запалимите течности, позволявайки зареждане и разреждане с керамика, стъкло или полимери.

QuantumScape Corp. посочва, че съществуват иновации в тази област, които ще увеличат пробега с до 50% и технологията може да бъде внедрена в превозните средства още през 2026 г.

Друг фокус в индустрията е модифицирането на аноди - обикновено направени с помощта на графит - за добавяне на още силиций или чрез използване на литиев метал. Това вероятно би направило възможно захранването на по-малки електрически самолети.

Съхраняването на енергия от възобновяеми източници чрез големи батерии за дни или седмици, а не за часове, както е в момента, също е ключово предизвикателство пред сектора. Form Energy Inc. разработва желязно-въздушни батерии, които според компанията, могат да позволят изцяло безвъглеродни мрежи.

CATL и други разработчици също работят по планове за заместване на лития или комбиниране с много по-евтината натриево-йонна технология за някои нишови приложения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 2 години
ето ти нещо , което ще те размисли , поне предполагам ... задаваш пр.о.ст въпрос , който има мнго сложен отговор ... и отваря един куп други въпроси ... https://***.avere.org/wp-content/uploads/2020/09/englisch_Studie-EAuto-versus-Verbrenner_CO2.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
Аз бих питал защо всичкото им останало е толкова евтино, ама няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
evtimvz
преди 2 години
Много неясно сте писали. Не мога да разбера мисълта Ви. Дайте някъкъв линк към този анализ, за който Вие пишете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
направено е ... и екологично е по-добре за всички и икономически и ефективността е по-добра ... импа се е нагласил да гувичка здраво в следващите години от добивни компании ти са черти те първа ще теглиш ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 6
evtimvz
преди 2 години
Защо не се направи подробен анализ, какви са екологичните проблеми при добива на металите при използвани за такива батерии, производсвото им и какво е кпд-то при зареждане и активиране на заредената ел. енергия. Допълнително, какви са екологичните разходи за производстмото на тази ел. енергия, необходима за зараждането. Само вятърна и слънчева енергия не стига. а, като теглиш чертата, не само цената, но и еко ефективността трябва да се анализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 5
mikimaus
преди 2 години
Потому что если https://en.wikipedia.org/wiki/Lithium-titanate_battery не дорогие U-6 rate вспыхнет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още