IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Model 3 на Tesla ще бъде коронован като електромобилен крал на Европа

Основни конкуренти на електрическия седан на Tesla за лидерското място са моделите на Volkswagen и Renault

08:45 | 05.01.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ръководителят на Tesla Илон Мъск.<em> Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Ръководителят на Tesla Илон Мъск. Снимка: Bloomberg L.P.

Model 3 на американския автомобилен концерн Tesla Inc. е напът да се превърне в най-продавания изцяло електрически автомобил в Европа за 2021 г. на фона на големите ръстове при продажбите на електромобили в региона, пише Automotive News Europe.

Компактният хечбек ID.3 на Volkswagen вероятно ще се нареди на второ място. Продажбите на ID.3 нараснаха със 125 процента до 63 109 броя през първите 11 месеца на годината. 

Renault Zoe, най-продаваният електромобил за 2020 г., вероятно ще заеме трета позиция. За периода януари-ноември продажбите на Zoe достигат 60 551 броя, което представлява спад от 27 процента на годишна база.

За последно Model 3 оглави европейските класации за продажби на електромобили през 2019 г. През септември компактният седан стана първият изцяло електрически автомобил, който оглави общите продажби в Европа, надминавайки обичайните лидери VW Golf и Renault Clio.

Пазарният дял на електромобилите в Западна Европа се очаква да достигне рекордните 11 процента за 2021 г., прогнозира Матиас Шмид, автор на European Electric Car Report.

Цифрите са "много по-високи от първоначалните прогнози" - отчасти заради кризата с полупроводниците, изтъква Шмид пред Automotive News Europe.

Автомобилните производители се фокусират върху продажбите на електромобили, за да понижат нивата на емисиите, отделяни от техните продукти в рамките на Европейския съюз (ЕС), коментира още Шмид.

Компаниите рискуват да пропуснат регулаторните цели, защото дават приоритет на скъпите автомобили с по-висок марж и по-високи нива на емисии на фона на недостига на полупроводници.

„В една нормална година обемите на продажба на изцяло електрическите коли биха вероятно биха достигнали малко над 8% от общите продажби“, посочва Шмид.

Очаква се Tesla да се превърне в марка No.1 на пазара на електромобили в Западна Европа през тази година с продажби от около 170 000 броя, прогнозира Шмид.

Въпреки това Volkswagen Group, чиито марки VW, Audi, Skoda, Porsche и Cupra също предлагат изцяло електрически автомобили, ще бъде доминиращият производител на електромобили с около 300 000 продажби, следван от Tesla на второ място и Stellantis на трето, добавя Шмид.

Окончателните данни за Tesla ще включват и продажбите на Model Y, който подкрепи представянето на компанията през втората половина на годината чрез внос от Китай. Този модел победи на пазара както VW ID.3, така и ID.4 през ноември.

Алиансът Renault-Nissan падна до четвърто място по отношение на електромобилите през октомври, въпреки че обединението отчита силно търсене на Dacia Spring, внасяни от Китай. Моделът отчете 5881 продажби в Европа през ноември, което е повече от Model Y или ID.3, благодарение на търсенето в Италия.

Tesla ще завърши годината с общ пазарен дял в Западна Европа от 2 процента, прогнозира Шмид, което е двойно спрямо дела на компанията през 2020 г. от 0,9 процента и повече от този на Jaguar Land Rover.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още