IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nissan продължава да действа като ренегат по отношение на хибридните коли

Докато конкуренцията се насочва към напълно електрическите автомобили, японският концерн залага, че търсенето на коли с двигатели с вътрешно горене ще остане силно

23:25 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Един от най-големите японски автопроизводители Nissan Motor Co. очаква, че част от потребителите в Европа ще продължат да търсят превозни средства с двигатели с вътрешно горене и след 2030 г., като планира да продължи да продава пълни хибриди, дори когато конкурентите му преминават към тотална електрификация, загърбвайки конвенционалните технологии, пише Automotive News Europe.

„Въпросът е: колко бързо Европа ще се електрифицира“, пита се Гийом Картие, регионален директор в Nissan, който отговаря за Европа. „Някои страни като Великобритания въвеждат драстични регулации, при които е възможно дори хибридите да бъдат забранени след 2030 г., но ситуацията в Централна Европа ще бъде напълно различна“, добавя той в интервю за ANE. 

Планът на Nissan да предлага 100% електрифицирани превозни средства – което означава или електромобили, или хибриди – след 2030 г. е подобен на подхода, възприет от друг японски автомобилен производител – Toyota Motor Corp., който заяви, че ще електрифицира „поне 50 процента“ от своята продуктова гама в Европа до края на десетилетието.

Nissan пуска на пазара три хибридни модела тази година: компактният SUV Qashqai e-Power, хибридният малък SUV Juke и средният X-trail e-Power.

Технологията e-Power на Nissan представлява алтернативен хибриден задвижващ механизъм на този, използван от конкурентите, включително от Toyota и партньора в алианса Renault, където двигателят с вътрешно горене не се свързва директно със задвижващите колела. Вместо това задвижващият агрегат директно зарежда батерията, която захранва мотор, задвижващ колелата.

Nissan казва, че технологията осигурява изживяване за шофиране, подобно на това при изцяло електрическите превозно средство.

Ford също обеща да електрифицира европейските си модели до 2030 г. заедно с Peugeot и Fiat. Марката Opel/Vauxhall се ангажира да направи това до 2028 г. В марките на европейския си бизнес Stellantis предвижда делът на електромобилите от общите ѝ продажби да достигне 70 процента до 2030 г., според главния изпълнителен директор Карлос Таварес.

Междувременно, марката Volkswagen ще се откаже от двигателя с вътрешно горене през 2035 г., като по това време автомобилните производители трябва да занулят емисиите на въглероден диоксид в сравнение с нивата от 2021 г., според регламент на Европейския съюз (ЕС).

Nissan обяви, че ще пусне 15 електрически превозни средства в Европа до 2030 г. В списъка влизат SUV заместител на Leaf, който ще се появи през 2024 г.; SUV Ariya, очакван още тази година; Townstar, базиран на Renault Kangoo; електрическа версия на Micra, която трябва да излезе на пазара между 2024 г. и 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още