IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ вече са първи в света по обявени инвестиции в електрическа мобилност

Страната изпреварва всички останали държави, включително Китай, изоставайки единствено от Европа, благодарение на ангажимента на президента Джо Байдън

16:43 | 19.01.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.
Президентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Bloomberg L.P.

Откакто Джо Байдън встъпи в длъжност като президент на САЩ, компаниите учетвориха обявените си инвестиции в производство на електрически превозни средства и батерии в страната до 210 млрд. долара - повече от всяка друга страна в света, пише Clean Technica.

Преди мандат на Байдън да започне обявените инвестиции в електрическа мобилност достигах малко над 50 млрд. евро, показва анализ на Atlas Public Policy.

След години, в които Китай доминираше в производството на електромобили, новите данни подчертават големия обрат в световен мащаб – САЩ са напът да привлекат близо една четвърт от всички обявени инвестиции в електрическа мобилност, нареждайки се на второ място след Европа.

Ръстът на инвестициите в САЩ при управлението на Байдън, който превърна прехода към електрическа мобилност в централна част от плановете на своята администрация, демонстрира ползите от ясните стандарти за чиста мобилност и федералната подкрепа за сектора.

Американски щати, в които има обявени инвестиции за изграждане на фабрики за електромобилни батерии. Източник: Atlas/Clean Technica Американски щати, в които има обявени инвестиции за изграждане на фабрики за електромобилни батерии. Източник: Atlas/Clean Technica

В допълнение към това, индустрията вижда безпрецедентния ангажимент на американското правителство в глобалната електромобилна надпревара с подписания от Байдън през август Закон за намаляване на инфлацията (IRA) и двупартийния Закон за инфраструктурата. Тези мерки общо осигуряват около 245 млрд. долара федерални помощи за електромобилите, свързаните с тях батерии и зарядни станции, изчислява Atlas.
В тази връзка компаниите от сектора трябва да отговарят на определени стандарти, за да се възползват от стимулите, включително обособяване на местно производство както на превозни средства, така и на свързаните с тях суровини и компоненти. По този начин се цели привличането на инвестиции от други страни, включително от Китай и европейските държави. 

Батерии „Made in USA“

Atlas установява, че автомобилните концерни и производителите на батерии планират да инвестират 54 млрд. долара в изграждането или разширяването на 37 производствени съоръжения за батерии в цялата страна. Ако бъдат построени и заработят до 2030 г., тези съоръжения ще имат капацитет да поддържат приблизително две трети от пазара на електрически леки коли в САЩ.

Всичко това бележи значителна промяна в глобалните сили при електрическата мобилност, след като през последните три десетилетия комерсиализацията и производството на литиево-йонни батерии бяха доминирани първо от Япония, а след това от Китай.

Процесът се разглежда като своеобразно „завръщане у дома“ за технологията, тъй като именно базирани в САЩ компании участват в разработването на тези батерии през 70-те и 80-те години на миналия век.

Общ размер на обявените инвестиции в електрическа мобилност. Източник: Atlas/Clean Technica Общ размер на обявените инвестиции в електрическа мобилност. Източник: Atlas/Clean Technica

Гарантирането, че тези обявени инвестиции ще бъдат реализирани на практика — и няма да бъдат прехвърлени към други страни — ще изисква от администрацията на Байдън да осигури дългосрочна регулаторна сигурност чрез стандарти за чисти автомобили наред с успешно прилагане на законите за климата и инфраструктурата.

Atlas отбелязва, че „допълнителната политическа подкрепа на държавно ниво може да осигури още по-голяма увереност на частния сектор и да заключи допълнителни инвестиции в производството на електромобили и батерии“.

САЩ са готови да станат глобален лидер в производството на иновативни, по-чисти и рентабилни електрически превозни средства. Тези рекордни инвестиции в ново, по-чисто бъдеще могат да помогнат за стимулиране на икономиката, създаване на работни места в цялата страна и да помогнат за осигуряването на по-чист и по-достъпен начин за придвижване на хора и стоки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:49 | 19.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още