IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се насочва към 70-процентен дял на електромобилите през 2030 г.

Ангажиментът към електрификация на развитите икономики и амбициите на някои развиващи се пазари могат допълнително да ускорят прехода към електрическа мобилност

12:35 | 08.05.23 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Вероятно светът ще се е насочил към 70-процентен дял на изцяло електрическите коли до 2030 г., като тази прогноза се основава на очакванията на някои производители на автомобили и на малко математика.

В своя последен годишен доклад за енергийните акценти Международната агенция по енергетика (МАЕ) посочва, че очаква 60% от продажбите на нови леки коли в края на десетилетието да представляват изцяло електрически модели, подкрепени от силното търсене на пазари като Китай, Европейския съюз (ЕС) и САЩ, пише Clean Technica.

Ако се погледнат отделните пазари, прави впечатление, че в Китай средната цена на новите електрически модели вече е достигнала диапазона 20-30 хил. долара – значително по-конкурентни цени в сравнение с новите конвенционални автомобили с двигатели с вътрешно горене на традиционните концерни.

В САЩ цените на базовите модели на Tesla Model 3 и Model Y вече са постигнали паритет с тези на конвенционалните коли, дори ако се изключат данъчните стимули.

През втората половина на това десетилетие много повече на брой електромобили ще започнат да засенчват бензиновите и дизеловите модели по достъпност.

Но традиционните производители не харесват подобно развитие. Те се нуждаят от по-високите маржове на електромобилите, за да финансират постепенното премахване на конвенционалните превозни средства. Регламенти като стандарта Euro 7 ще оскъпят двигателя с вътрешно горене, а свиващото се търсене ще откаже допълнителен натиск върху цените. Закриването на фабрики и преквалификацията на работници също са скъпи процеси. Но изцяло електрическите марки като Tesla и BYD нямат тези проблеми и ще използват цената като оръжие, за да спечелят пазарен дял.

През това десетилетие енергийната плътност на батерията най-малко ще се удвои, като се има предвид какво се очаква да влезе в производство през следващите няколко години. Много е вероятно и утрояване на плътността при някои видове батерии. Цената на киловатчас (кВтч) ще намалява наполовина на всеки 5 години. Тази ценова ерозия се подпомага от използването на желязо-фосфатни и натриево-йонни батерии.

Като се събере това, става ясно, че през 2030 г. ще имаме батерии с много по-малка маса и двойно по-голям капацитет за съхранение на енергия, изтъква Clean Technica.

В действителност тези подобрения ще се използват за частично увеличаване на пробега и за значително намаляване на цената. През втората половина на това десетилетие ще има все по-малко аргументи защо някой трябва да купи превозно средство с двигател с вътрешно горене вместо изцяло електрически автомобил. С приближаването на предвидения край на продажбите на превозни средства, захранвани с изкопаеми горива, в ЕС (2035 г.) и очакванията за рязко падане на продажната цена — съчетано със затварянето на градските центрове за всички превозни средства с ауспух — продажбите на електромобили вероятно ще надхвърлят 90% в Европа и Китай до 2030 г.

Китай вече е пред ЕС по пазарен дял на електрическите коли. Китайското правителство определи 2040 г. като крайна дата за тотално електрифициране на своя автомобилен пазар. При ЕС тази дата е изместена до 2035 г .

Това, което в момента е пречка за повечето хора – цена и/или пробег и/или зарядна инфраструктура– няма да бъде проблем след пет години. Европейците и китайците вече са свикнали с този вид задвижване – те вече не възприемат електромобилите като непозната технология.

ЕС и Китай представляват около 50% от продажбите на леки автомобили в света. САЩ, Канада, Япония, Южна Корея, Тайван, Австралия и Нова Зеландия (някои от тези пазари очевидно са по-големи от други) представляват по-голямата част от останалия свят – около 28% от продажбите. Много от тези страни ще достигнат пазарен дял на електромобилите от 90% в края на десетилетието.

При производителите Ford и Stellantis си поставиха за цел електромобилите да представляват 50% от общите продажби до 2030 г., като Tesla вероятно ще бъде най-големият играч в сегмента (отново).

Останалите страни по света са на различно ниво на икономическо развитие. Индия се ангажира да електрифицира автомобилния си пазар до 2030 г., но разработването и прилагането на необходимите политики може да се окаже предизвикателство. Страната все пак е лидер в електрификацията на при дву- и триколесните превозни средства и се бори със силно замърсения въздух в големите градове.

Малката Коста Рика от друга страна е сред водещите страни в прехода към чист транспорт. Индонезия продължава да ухажва Tesla за изграждане на местна гигафабрика, която да подкрепи амбициите на правителството да превърне страната в регионален електромобилен хъб.

Ако развитите икономики постигнат поне 90% пазарен дял през 2030 г., а останалият свят достигне 50%, тогава средният глобален дял на този вид задвижване все пак ще успее да нарасне до 70 на сто в края на десетилетието, допуска Clean Technica.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 08.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 11 месеца
До: MvnJ спориш с редко *** копейка, с профил от два месеца.... да си знаеш! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 2
MvnJ
преди 11 месеца
До: SporqZaKefЖелязна логика - ЕВ-тата трябвало да се доказват заради батериите, но не защото са скъпи или заради капацитет, а защото ресурсите щели да се изчерпят. Черната слуз е неизчерпаема? А тия дето правят ЕВ-та ще чакат лития да свърши преди да мислят алтернативи? Заместители ще ги има много преди 15 години. Друг въпрос е, че тогава на дневен ред ще са вече горивните клетки, сигурно и там ще се притесняваш за ресурсите.П.С. Профила е на 7 години. Ще си ги мерим ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
zelka007
преди 11 месеца
До: SporqZaKef ... гледат се навъртените километри и/или моточасовете(за ДВГ) ... за електричките се гледа , освен километрите , начина на експлоатация на батерията ... всичко друго по амортизацията е еднакво : ходова част , кормилна уредба , отваряния/затваряния на врати/прозорци/капаци , тапицерия , геометрия ... виждал съм коли на година и половина с по над 200хил зад гърбът си ... има тесли с по над 1,5млн км зад гърбът си , и продължават да вървят ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 9
SporqZaKef
преди 11 месеца
До: MvnJНе казвам, че мерилото е българския народ. Под автомобили влизат и тежкотоварните автомобили, автобуси на градски транспорт и прочие. То ако трябва през 10-15 години да се сменят автомобилите с нови, най-малкото Лития и Кобалта ще свършат за има няма век (примерно) а после на какво ще се движат хората. Ако Ел Автомобилите са революция за Век-два напред, то живот от 10на 15 години на автомобил определено не звучи обещаващо. П.С честит профил, виждам че сте се понавъдили наскоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 6
MvnJ
преди 11 месеца
До: SporqZaKefКазваш, мерилото за пригодност на технологията щяла да бъде това, дали българските клошари ще могат да я използват далеч след предвиденият от производителя период и след като никой нормален човек по света не би имал желание за това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 10
SporqZaKef
преди 11 месеца
2030та е по-скоро идеална година да се провери годноста на електрическите автомобили, реално автомобилите произведени 2010та - 2015-та година биха били на по 15-20 години. Те биха да ли адекватно отражение дали този тип автомобили са рентабилни, защото харесва ни или не особено ние българите си бръмчим с коли на 20+ години, т.е работят. Ако електромобилите издържат теста на времето, то по-скоро 2040та, би била годината в която 70% от автомобилите са електрически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 11 месеца
До: evlogi Това е лесно да го предвидиш, нищо ново не казваш... с всичко е било така! И у космоса сме литнали със закъснение и не според първоначалния план и крайна дата и начина по който са си мислели в началото :):) ... така работи света и технологиите и всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 5
evlogi
преди 11 месеца
Аз не знам как ще се извърши прехода.Но веднага бих заложил,че няма да се извърши по начина и в сроковете,които сега си представя някаква лобистка група.Никога не става според прогнозите.Законът на непредвидените последствия винаги се намесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 5
zelka007
преди 11 месеца
До: khao... :))) ... едва ли , той основно кълне , като (айде да не пиша че е цензурирано) ... ако беше усветен , щеше да си трае и да си печели , а не да се размета по форумите и да бачка като учител ... сега чат пат си драска глупoтевините като warg или ward ... нещо такова ... но е по-обран в изказа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
khao
преди 11 месеца
До: zelka007 абре, къде изчезна Импа... човека който няма нито една грешна прогноза! :D:D:Dкак са джанките из Дружба ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още