IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Автономните мечти на Великобритания може да пропаднат още на старта

Липсата на ясни регулации и забавянето на обещания законопроект може да принуди много местни компании да търсят реализация в други страни

14:37 | 09.06.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Товарен автономен модел на Oxbotica. Снимка: Bloomberg L.P.
Товарен автономен модел на Oxbotica. Снимка: Bloomberg L.P.

Те се опасяват, че законопроектът за автономно управление на превозните средства ще бъде изместен от други приоритети за спечелване на гласове преди изборите.

„Трябва да видим напредък при законодателството в следващата (парламентарна) сесия, за да превърнем това в реалност“, изтъква Каити Фишер, вицепрезидент по търговските въпроси в базираната в Лондон Wayve. „Иначе ще бъдем принудени да се преместим на други пазари“, добавя Фишер.

Wayve е набрала около 260 млрд. долара досега от инвеститори, включително от Microsoft.

Досега правителството на Обединеното кралство изтъкваше своята силна подкрепа относно автономните коли и свързаните с тях стартъпи, като Центърът за свързани и автономни превозни средства осигури над 400 млн. паунда частно и правителствено финансиране за повече от 90 проекта.

Миналата година два независими правителствени органа изложиха добре приети препоръки за закон за автономните коли.

Ашли Фелдман, програмен и политически мениджър по въпросите за транспорта и интелигентните градове в индустриалната група TechUK, казва, че забавянето ще принуди тези компании да търсят генериране на приходи другаде.

„Важно е тези стартъп компании бързо да стигнат до комерсиализация“, изтъква Фелдман.

Базираната в Бристол Fusion Processing наскоро пусна автономен автобус, покриващ трасе с дължина от около 20 км, свързващо Единбург и близкия град Файф в партньорство с автобусния оператор Stagecoach, производителя на автобуси Alexander Dennis и частично финансиран от правителството - с шофьор зад волана като безопасна марка.

Fusion иска да стартъпа търговски автобусни услуги в Обединеното кралство през 2025 г.

„Ако това не се случи, тогава ще трябва да променим плановете си“, признава изпълнителният директор Джим Хътчинсън, добавяйки, че не изключва и тестове в други страни.

Базираната в Оксфорд компания за разработка на софтуер за автономни коли Oxbotica набра около 225 млн. долара от инвеститори и вече работи по редица проекти с клиенти, включително с енергийния гигант BP и британската група Ocado.

Основателят на Oxbotica Пол Нюман посочва, че е оптимист, че правителството ще приеме обещания законопроект, но добави, че е „изключително важно да направим това много, много скоро“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 09.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
cyclop
преди 11 месеца
Това беше въпрос-уловка. Естествено, виновна би била бабата - задето е подложила крак на научно-техническия прогрес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 11 месеца
До: cyclop ... според теб кой ще е виновен ?! сподели о'велики юристе ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
cyclop
преди 11 месеца
И кой е виновен, ако "автономен" бус на Спиди мине при десен завой през крака на някоя баба? Собственикът на Спиди? Производителят на буса? Индийският програмист, работил по алгоритмите? "с шофьор зад волана като безопасна марка." - АМИ ДА СИ ГО КАРА ШОФЬОРА ТОГАВА, каква е тази безсмислица??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още