IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания има още много работа, преди да постигне водородна икономика

Тежкотоварният транспорт предлага най-добри условия за развитие на водородната икономика предвид нуждите на сектора, според анализ

20:20 | 14.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Изграждане на водородна икономика

Анализът на The Conversation показва, че синият водород – който се произвежда с помощта на природен газ с уловени и съхранявани емисии – в момента може да се продава за 1,90-2,80 долара за килограм.

И тъй като разходите за енергия от възобновяеми източници продължават да спадат и е налице по-нататъшно развитие на техниките за електролиза и обезсоляване на морска вода, използвана за производството на неутрален за климата водород, цената му също може да падне до 2050 г. до под 1 долара за килограм, особено в Чили и Близкия изток, и до 1,8-2,5 долара в Европа.

Различните разходи в страните се дължат на разликите в цените на електроенергията за слънчева или друг вид чиста енергия.

Един килограм водород съдържа приблизително същото количество енергия като един американски галон бензин – 3,8 литра.

Това означава, че цената на водорода може да стане много по-ниска от тази на бензина или дизеловото гориво, които в момента в Обединеното кралство се оценяват съответно на приблизително 5,40 паунда и 5,80 паунда за 3,8 литра.

За да постигне тези по-ниски цени, водородната икономика на Великобритания ще изисква технологични иновации, оптимизиране на веригата на доставки и икономии от мащаба за намаляване на разходите. Компании, включително BP, вече инвестират в тази визия. Toyota, Hyundai и Honda също бяха сред 13-те основатели на инициативата Hydrogen Council, създадена през 2017 г., за да изследва и инвестира във водорода като нисковъглеродна технология.

В момента има 1040 проекта, представляващи 320 млрд. долара преки инвестиции, които трябва да бъдат завършени до 2030 г., изчислява Hydrogen Council. Според организацията този брой трябва да се увеличи повече от 20 пъти до 2030 г., за да достигне настоящите цели за въглероден е нутралитет.

Две компании, разработващи водород, H2 Green и Element 2, планират да създадат мрежа в Обединеното кралство от 800 водородни станции за тежкотоварни превозни средства до 2027 г., като броят име ще нарасне до 2000 до 2030 г., с достъп и за леки коли.

Изследванията относно веригата на доставки на водород също подсказват по-светло бъдеще за превозните средства, задвижвани с водород, тъй като всички тези разработки спомагат за намаляване на цената на горивото. Ако това се случи, водородът може да се превърне в основен играч на световните енергийни пазари до 2050 г.

Това ще изисква промени в начина на транспортиране на горивото. В много части на света преоборудването на съществуващи тръбопроводи за износ вероятно би било по-жизнеспособно от изграждането на нова инфраструктура. Това ще намали инвестиционните разходи с повече от 65% . Новата технология също така помага на износителите да съхраняват и транспортират по-добре водорода на баржи, железопътен транспорт и камиони.

Регулатори и бизнес

През следващите няколко десетилетия водородната стратегия на правителството на Обединеното кралство за транспорта се фокусира повече върху железопътния, въздушния и товарния транспорт, отколкото върху автомобилите. Тежките камиони, задвижвани с водород, ще разчитат на сравнително малък брой станции за зареждане с гориво, което ще бъде доставяно от местни производители.

Идеята на правителството е да се създаде на по-голяма водородна икономика. Планът от 2021 г. за водеща в света водородна икономика има за цел да създаде повече от 9000 работни места в Обединеното кралство и да отключи 4 млрд. паунда инвестиции във водород до 2030 г.

Но развитието на водорода изисква още по-ангажиращи политики, които насърчават инвестициите, стимулират търсенето, разширяват технологичните граници и позволяват достъп до инфраструктура, като същевременно намаляват разходите. Чрез създаването на водородна икономика заедно с разработването на електромобили Великобритания може да помогне за отключването на пълния потенциал на водорода.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:26 | 15.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 11 месеца
Опръйте си заглавието бе.Предполагам,че водородна имате предвид.Въглерод и водород са различни неща бе Илиев....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
cyclop
преди 11 месеца
Трябва спешно да открием какво да ползваме за де-дебилизиране на въглеродните сектанти, че ще ни попилеят с техните безумия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още