IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпрос за 31 млрд. долара подчертава мъглявите перспективи пред китайската Xpeng

Докато някои анализатори очакват акциите на концерна да поскъпнат със 169% през следващите 12 месеца, други прогнозират ценови спад от 75%

12:36 | 18.09.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Най-големият дебат сред анализаторите относно китайските акции в днешно време се съсредоточава около въпрос за 31 млрд. долара: какви са перспективите за китайския стартъп Xpeng Inc. Разнопосочните мнения сред експертите карат акциите на компанията да се държат доста волатилно, пише Bloomberg.

Китайският производител на електрически превозни средства отчита една от най-големите разлики в ценовите таргети сред членовете на индекса MSCI China Index, става ясно от данни, анализирани от Bloomberg.

Анализаторите прогнозират, че акциите на Xpeng могат да скочат до 196 хонконгски долара или да паднат до 18 хонконгски долара през следващите 12 месеца. Това означава ценови ръст от 169% или спад от 75 на сто спрямо стойността на книжата от края на сесията в петък (15 септември). Между юни и юли акциите на концерна поскъпнаха с близо 180%, преди да поевтинеят с 30 на сто през следващите три седмици.

Акциите вероятно ще бъдат изправени пред допълнителни колебания след решението на Европейския съюз (ЕС) да започне разследване на вноса на китайски електромобили с възможност за налагане на мита. Въпреки че това навреди за кратко на акциите на компаниите в сектора, Xpeng е изправен пред още по-големи проблеми у дома.

Намаляването на цените в индустрията тази година удари сериозно маржовете, докато анализаторите предприеха предпазлива позиция относно ползите от последните планове на Volkswagen AG да инвестира 700 млн. долара в Xpeng. Това доведе до разлика от около 31 млрд. долара в пазарната стойност на компанията, чиито акции се търгуват в Хонконг между двете крайни ценови таргети, подчертавайки несигурността на фона на забавящата се китайска икономика.

Акциите на китайските електромобилни компании отчитат сериозна разлика в ценовите таргети на анализаторите. Източник: Bloomberg Акциите на китайските електромобилни компании отчитат сериозна разлика в ценовите таргети на анализаторите. Източник: Bloomberg

„Има известно разделение на пазара относно перспективите на Xpeng предвид ожесточените ценови войни в Китай. Това разминаване в мненията се увеличи след неотдавнашното обявяване на партньорство между Xpeng с VW“, коментира Стивън Люн, изпълнителен директор на UOB Kay Hian Hong Kong Ltd. „Предизвикателство е да се оцени правилно производителят на автомобили”, подчертава той.

Несигурността е част от причината базираната в Гуанджоу компания сега да се нарежда на трето място по ценова волатилност на акциите, веднага след Country Garden Holdings Co. и нейното звено за услуги.

За бичи настроените инвеститори, анализаторите казват, че усилията на компанията за разработване на софтуер за автономно шофиране и неотдавнашната ѝ сделка с Volkswagen помагат за повишаване на доверието в бъдещото ѝ представяне. Повишената оценка от страна на HSBC Holdings Plc също трябва да подобри перспективите за Xpeng.

„Като се има предвид водещото предимство в интелигентното шофиране и приноса на приходите от софтуерния бизнес, смятаме, че Xpeng трябва да се радва на по-висока оценка, която е сравнима с тази на Tesla“, пишат анализатори от Soochow Securities Co. в бележка до клиенти по-рано този месец.

Все пак има някои причини за предпазливост. Активността при късите продажби на акциите на концерна се засилва след отлив в началото на юли. Късите позиции представляват около 43% от неизплатените американски депозитарни разписки в САЩ, става ясно от данни на IHS Markit.

Инвеститорите също може да запазят предпазлива позиция по отношение на Xpeng, тъй като компанията е известна с продажбата на модели на по-ниски цени за сметка на печалбата. Според UOB Xpeng вероятно ще остане на загуба до 2025 г. предвид отрицателния брутен марж и по-нататъшния ценови натиск върху моделите ѝ.

Засега инвеститорите смятат, че късметът и съдбата на компанията ще зависят от редица ключови фактори, включително от маржа и перспективите за производството. Тези фундаменти може да са най-добрият начин да се определи накъде се насочват акциите на Xpeng.

„Докато Xpeng не преодолее затрудненията в производството и не подобри оперативните си маржове, моята цел за акциите ѝ ще бъде в долния край на целевия диапазон“, изтъква Анди Уон, фон мениджър в LW Asset Management Advisors Ltd.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 18.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още