IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работещите британци залагат на лизинга на електромобили чрез работодател

Все повече служители се насочват към схемата за придобиване на кола чрез месечни вноски, удържани директно от заплатите им

07:44 | 07.11.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Колин Дарт, технологичен мениджър в бизнес инкубатора SETsquared Exeter, е горд шофьор на чисто нова Mazda MX-30. Електрическият модел предлага по-добра навигация, по-бързо ускорение и по-удобни седалки от старата му дизелова кола, троен ефект, който според Дарт е „добавил много комфорт“ към ежедневното шофиране.

Петчленното семейство на Дарт отдавна иска електромобил, но разходите доскоро остават непосилни. Дори средният MX-30, който се продава на дребно за 31 250 паунда (38 000 долара), не е съвсем евтин. Но Дарт не притежава изцяло колата — той я взема на лизинг чрез своя работодател. Месечните плащания, намалени благодарение на държавните стимули, се удържат направо от заплатата му, пише Bloomberg.

След като преходът на Обединеното кралство към електрическа мобилност започна с бърза скорост, корпоративните автопаркове се оказаха в центъра на вниманието. Благодарение на определени данъчни облекчения за електрически автомобили, служебните автомобили — за които служителите плащат само малък допълнителен данък — и колите, за чиито вноски работодателят удържа пари от заплатата на работниците, преживяват възраждане.

Компаниите купуват много коли във Великобритания: около 53% от новите коли, продадени миналата година, са регистрирани от бизнеса. Оценките на индустриалната група Британската асоциация за наемане и лизинг на превозни средства (BVRLA) предполагат, че общият брой превозни средства, използвани като служебни автомобили, е достигнал 790 хиляди за 12-те месеца, приключили в края на март, което е 3,5% повече спрямо предходния период. Автомобилите, изплащани от служителите чрез своите заплати, са нараснали с 41% през същия период до почти 50 хил. броя.

Привлечени от по-ниските нива на емисии, както и привлекателността на лъскавите нови автомобили, работници като Дарт все повече разчитат на достъпа до електромобили като част от работата си. Тези очаквания помагат на бизнеса да възприеме електрическите модели, които им осигуряват и данъчни облекчения, както и намален въглероден отпечатък и екологично доверие сред инвеститорите. Според Асоциацията на производителите и търговците на автомобили броят на електрическите превозни средства с батерии в корпоративните автопаркове е нараснал с 50% спрямо миналата година, въпреки че частните покупки на електромобили са намалели с 14%.

Електрификацията сред служебните коли също може да се счита за хеджиране срещу потенциално регулиране, което в крайна сметка може да изисква от компаниите да предоставят данни за въглеродния си отпечатък на своите служители при пътуването им до работното място.

Въпреки че служебните автомобили отдавна са основна част от автомобилния пазар в Обединеното кралство, случаите на лизинг от работници се увеличават през последните години. Служители, които не отговарят на условията за служебен автомобил – привилегия, която обикновено се запазва за по-висшия мениджмънт или за тези, чиято работа е свързана с интензивно шофиране – могат да платят за кола от приходите си преди облагане с данъци, което им осигурява голяма отстъпка, както и сигурна цена за продължителността на лизинга.

Тези договорености са особено привлекателни при електрическите автомобили. При бензинови превозни средства на служителя се начислява данък до 37% от стойността на автомобила; за електромобилите таксата е само 2%. Това е увеличение от 1% през 2021 г. и 0% през 2020 г., но все пак представлява значително предимство пред данъците при конвенционалните нови коли.

В Zenith, компания за управление на лизинг на автомобили, над 40% от служебните ѝ автомобили вече са електрически спрямо 27% преди година. „Това е много, много популярно. Това е много, много привлекателно“, споделя Йън Хюз, главен изпълнителен директор на корпоративния отдел на Zenith. „И работи невероятно добре“, добавя той.

Последна актуализация: 07:44 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още