IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите ще задминат бензиновите коли в Норвегия като дял от автопарка до 2025 г.

Между три и четири години ще са необходими за електрическите коли, за да станат най-популярното автомобилно задвижване в страната

08:27 | 05.04.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Броят на електрическите превозни средства (BEV) по пътищата на Норвегия е напът да засенчи този на бензиновите автомобили до края на тази година или в началото на 2025 г., като по този начин скандинавската държава ще се превърне в първата страна, където колите с електрическо задвижване успяват да пробият по този начин, пише Ройтерс.

Промяната е предизвикана от щедрите стимули, осигурени отчасти благодарение на силната петролна и газова индустрия на Норвегия.

Все пак анализаторите смятат, че ще отнеме още няколко години, преди BEV да надминат броя на дизеловите превозни средства в Норвегия.

Скандинавската страна с население от 5,5 милиона души има за цел да стане първата страна, която ще прекрати продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили - до 2025 г. Девет от десет нови коли, продадени в началото на тази година там, са BEV.

Ако повече държави последват примера на Норвегия, търсенето на петрол в световен мащаб може да достигне пика си по-рано от предвиденото. Международната агенция по енергетика (МАЕ) предвижда този пик преди 2030 г., като автомобилите и микробусите представляват повече от 25% от търсенето на петрол.

Електромобилите може да задминат бензиновите коли по отношение на националния автопарк на Норвегия. Графика: Ройтерс Електромобилите може да задминат бензиновите коли по отношение на националния автопарк на Норвегия. Графика: Ройтерс

Преходът на Норвегия обаче не е евтин, като страната освободи BEV от данъци, налагани върху автомобили с двигатели с вътрешно горене, и инвестира в обществени зарядни устройства.

BEV представляват 24,3% от 2,9-те милиона автомобила в Норвегия към 15 март, докато делът на бензиновите превозни средства достига 26,9%, става ясно от данни на Норвежката администрация за обществени пътища.

Това се равнява на преднина от близо 76 000 за бензиновите автомобили - доста под обема от 104 590 нови електромобили, продадени в Норвегия само през миналата година.

„Ако тази (тенденция) продължи през следващите 12 месеца и като се има предвид, че продажбите на чисто бензинови автомобили сега са незначителни, по това време следващата година ще има повече BEV по пътищата, отколкото автомобили на бензин, като има вероятност това да стане още преди края на тази година", коментира Роби Андрю, анализатор в мозъчния център CICERO.

Националният автопарк на Норвегия по тип на задвижване. Графика: Ройтерс Националният автопарк на Норвегия по тип на задвижване. Графика: Ройтерс

На електрическите модели вероятно ще им трябват от три до четири години, преди да успеят да задминат и дизеловите модели по пътищата в Норвегия. За момента преднината на дизела пред електрическото задвижване като обем е около 370 000 превозни средства.

Ингвилд Килен Роерхолт, ръководител на транспортните изследвания в базирания в Осло мозъчен тръст Zero, също смята, че броят на BEV ще изпревари бензиновите автомобили в Норвегия още тази година въпреки скорошното забавяне на продажбите.

Продажбите на нови BEV в Норвегия са намалели с около една четвърт миналата година на фона на цялостното забавяне на пазара.

Все пак делът на BEV от общите продажби достигна рекордните 92,1% през януари, изтъква Норвежката пътна федерация (OFV).

Продажбите на нови коли в Норвегия. Графика: Ройтерс Продажбите на нови коли в Норвегия. Графика: Ройтерс

През март този дял е бил 89,3%, докато продажбите на нови автомобили са намалели с 49,7% на годишна база, показват последните данни на OFV.

От 2021 г. продажбите на дизелово гориво и бензин са намалели с около 8% в норвежките бензиностанции, става ясно от месечните данни на Statistics Norway и изчисления на Ройтерс. Това изключва продажбите на дизел на бензиностанции за камиони.

„Това все още е огромен пазар за изкопаеми горива. Все още не сме забелязали основния спад“, разкрива Кристин Бремер Небен, ръководител на асоциацията на търговците на горива Drivkraft Norge.

Търсенето на изкопаеми горива е частично подкрепено от продажбите на хибридни автомобили, които комбинират батерия с двигател с вътрешно горене, задвижван от бензин или дизел.

Продажбите на горива на бензиностанциите в Норвегия. Графика: Ройтерс Продажбите на горива на бензиностанциите в Норвегия. Графика: Ройтерс

Има близо 340 000 хибридни коли по норвежките пътища към 15 март, предимно плъгин хибриди с бензинови двигатели, които представляват 12% от общия автопарк.

Хибридите обаче губят пазарен дял през последните години, тъй като правителството оттегли стимулите за тях.

Норвежката електромобилна асоциация очаква BEV да представляват 95% от всички продажби на нови автомобили тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 05.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още