IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обновяват площада пред НДК с 13,1 млн. лв.

Столична община търси кой да се заеме с освежаването на пространството пред националния дворец

16:58 | 18.11.13 г. 2
Обновяват площада пред НДК с 13,1 млн. лв.

Столичната община обяви обществена поръчка за избор на изпълнители за реконструкция и модернизация на пространството около НДК срещу до 13,1 млн. лв. Обявлението на процедурата е качено на официалния сайт на общината, сочи справка на Investor.bg

Проектът се финансира частично от оперативна програма "Регионално развитие", откъдето ще дойдат близо 5 млн, а останалата сума е от бюджета на общината.

Околното пространство на НДК е изградено в началото на 80-те години на миналия век и през годините досега са правени само частични ремонти.

В поръчката могат да участват български и чуждестранни фирми и обединения, като всеки е длъжен предварително да заяви дали ще използва подизпълнител и какъв ще бъде неговият дял и дейностите в строителството.

Процедурата е разделена на четири позиции, като всеки участник има право да кандидатства само по една от тях. От компаниите се изисква общ оборот между 400 хил. лв. и 11 млн. лв. за различните части от търга. Оферти могат да се подават до 19 декември, сочи информацията в обявлението.

Според условията ще бъдат избрани икономически най-изгодните оферти, като най-висока тежест в случая има цената - 60%. Останалите критерии са за техническо изпълнение с тежест 30% и срок за отстраняване на дефекти – 10%.

Една от големите реконструкции включва фонтана в подлеза на НДК, водните каскади пред сградата и всички чешми в близост до НДК.

Предвижда се и подмяна на 67 декара настилки с изграждане на нови алеи и пътеки, като вече изтритите очертания на велоалеята с дължина 1,2 км също ще бъдат възстановени. Осветлението в парка ще бъде сменено също, а освен него ще бъде подменено и това по ключовите булеварди и улици, намиращи се край националния дворец - булевардите "Патриарх Евтимий", "Витоша", "Пенчо Славейков", "България", "Фритьоф Нансен" и улиците "Шандор Петьофи", "Баба Неделя", "Д-р Христо Стамболски".

Според обявата срокът за изпълнение на проекта е една година след подписване на договорите с избраните компании.

Към поръчката не е включен паметникът "1300 години България", тъй като за него е предвиден отделен проект. Сумата за неговото реконструиране е част от общата сума, предвидена за ремонт на мястото пред националния дворец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
STRAHO
преди 10 години
Стимулира се бизнеса! Работа ще осигури. ;) :D :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
NickyDickinson
преди 10 години
Какви 13,1млн.лв? Със злато ли ще настилат площада? Всичко това дали струва реално и 3млн. Едни 10млн. примерно ще бъдат откраднати напълно легално, както по принцип става сигурно с над 90% от обществените поръчки. Правят се едни СМР-та, като се "влагат" разни свръхлуксозни материали или се "извършват" едни чудеса по едни "свръхмодерни" строителни технологии, а всъщност се влагат буклуци и се плаща на *** да се учат на занаят. Краде се безугледно, а на хората и на институциите, които уж са призвани да осъществяват контрол, не им пука. Защо ли? За тези огромни пари ще бъде купен всеки един, от когото зависи нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още