IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЗК разреши продажбата на bauMax

Покупката на веригата от страна на Хедус, свързана с магазините CarpetMax, няма да наруши конкуренцията на пазара, постанови регулаторът

15:24 | 13.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
КЗК разреши продажбата на bauMax

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е разрешила продажбата на bauMax на дружеството „Хедус“. Регулаторът беше уведомен за предстоящото обединение на 16 септември, припомнят от комисията.

От направения анализ на сделката е видно, че тя няма да наруши конкуренцията на пазара, става ясно още от становището. В България има голям брой и широко разнообразие от търговски обекти в сферата „направи си сам“, включително и на международните марки като  Mr. Bricolage, Praktiker, Bauhaus. Затова и комисията разрешава сделката и постановя незабавното изпълнение на разрешението.

От становището обаче не става ясно каква част от капитала на bauMax ще придобие „Хедус“.

Придобиващото дружество „Хедус“ АД непряко се контролира от Пейо Иванов Николов чрез мажоритарния акционер „Ей Си Карпет“, отбелязват в своя анализ от КЗК. Едноличен собственик на „Ей Си Карпет“ е фирмата „Налко“, чиято основна дейност е търговия и полагане на подови настилки и отдаване на офиси под наем. 80% от капитала на „Налко“ се държат от Пейо Николов.

При анализа на сделката от КЗК вземат предвид и влиянието, което тя ще окаже предвид другите дружества, собственост на Николов - „Картекс П“, собственик на веригата магазини CarpetMax, специализирани в търговията с подови настилки, и на магазините „МайСтор“ от типа „направи си сам“, „Инкарпет“, с предмет на дейност отдаване на автомобили под наем и производство и търговия с мокети и килими, както и „Емо Вижън“, чиято дейност е свързана с търговия и отдаване под наем на имоти.

Дружество с предмет на дейност отдаване под наем и търговия с имоти има и bauMax -  компанията „Инпрокс Бургас“, която се представлява от Елмар Вайнер.

От становището на КЗК има заличени някои обстоятелства, сред които датата на подписване на договора, както и целта на концентрацията. Причината тези факти да не бъдат разпространени е опазването на търговската тайна.

Не са посочени и пазарните дялове на bauMax и „Хедус“ на пазара, но заключението е, че след тяхното обединение ще има незначително увеличение на пазарното положение на участниците в концентрацията. В тайна остава и какъв дял от bauMax ще станат собственост на "Хедус". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още