IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имат ли печеливш бизнес план спортните съоръжения?

Не се организират достатъчно събития за футболните стадиони, смята консултант

12:57 | 17.10.14 г.
Имат ли печеливш бизнес план спортните съоръжения?

Кметът на Пловдив Иван Тотев посочи, че отношението на дадена община към спорта си личи от това колко се инвестира в спортна инфраструктура и подкрепа на клубовете. По думите му 60 – 65 клуба се подпомагат всяка година от общината с около 1 млн. лв.

Всяка година в Пловдив се инвестира в подобряване на гребния канал и измервателни устройства, заяви още той.

Кметът припомни, че в Пловдив се работи по довършването на спортната зала с колодрума, като проектът стартира като частен, но се наложи държавата и общината да го довършват. Трудно е да се реализира частна инвестиция с такива големи мащаби и тя да си изпълнява бизнес плана, отчете той.

Инвестицията е за около 38 млн. лв., като се очаква крайната цена да е 45 – 48 млн. лв., защото веднага след пускането на акт 16 се планира изграждането на втора зала в съседство с топла връзка. Между 300 и 500 хил. лв. ще струва поддръжката на залата годишно. Предстои изграждането и на втори гребен канал, като вложението е 15 млн. лв. До новия канал ще има парк и зоологическа градина, разказа той.

Тотев посочи, че в общината влизат допълнително приходи от гостите и спортистите, които идват за състезанията. Спортните клубове обаче нямали никакви бизнес модели, заяви кметът. Той изчисли, че най-малко са приходите от футболните стадиони.

Светла Стоянова, зам.-кмет на Нова Загора, представи изградената от общината многофункционална спортна зала „Младост“. Това е станало, след като е преустроена изоставена стара сграда – затворен киносалон, която е открита преди дни.

Инвестицията е била около 3 млн. лв. - за проучване, проектиране и строителство. Обектът ще се ползва по график от всички 17 спортни клуба в града. За тях общината отделя годишно около 100 хил. лв., като най-добре се представят клубовете по борба, колоездене и кикбокс. Общината планира да реконструира и местния стадион.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още