IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Категоризацията на плажовете няма да се реализира за този летен сезон

Законовите промени за групирането на ивиците са вече в парламента, но той едва ли ще има време да ги приеме

14:27 | 04.01.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Категоризацията на плажовете, предложена от Министерството на туризма, няма да се реализира за този летен сезон. Законовите промени, с които се въвежда групирането на плажните ивици според тяхното местоположение и други белези, са внесени за обсъждане от Народното събрание. Времето на депутатите обаче едва ли ще стигне, за да приемат промените, в които има и текстове, свързани с цените на шезлонгите и чадърите.

Идеята за групиране на плажовете беше предложена от министъра на туризма Николина Ангелкова още през 2015 г. Ресорното й ведомство обаче предложи необходимите промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие в средата на миналата година. Заради забавяне на процедурата по съгласуване и обсъждане на текстовете обаче кабинетът ги прие чак в края на декември, между Коледа и Нова година.

Дори и времето на Народното събрание да стигне и депутатите да гласуват поправките, измененията се предвижда да влязат в сила 6 месеца след обнародването им в Държавен вестник, т.е. в средата на лятото. Чак след това Министерството на туризма ще трябва да подготви и наредба, с която да конкретизира подгрупите към четирите основни групи плажове, разписани със законовите промени.

С измененията се въвеждат четири основни групи плажове - в урбанизирани територии, в неурбанизирани територии, но в близост до туристическа дестинация, в неурбанизирани територии, които са отдалечени от туристически дестинации, и плажове с ограничено ползване или развиване на специален вид туризъм. Към всяка от тези групи ще има поне по три подгрупи, които ще трябва да се определят от министъра на туризма.

Предвижда се и създаването на публичен регистър на плажовете, който също ще се прави и поддържа от Министерството на туризма. Това обаче ще остане за следващото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още