IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търсенето и предлагането на жилища в София се разширява отвъд южните квартали

През третото тримесечие се наблюдава засилен интерес към северните и западните райони на столицата, констатира имотна компания

17:45 | 13.11.19 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

„Развитието на новите проекти продължи оттам, откъдето беше спряло преди десет години, а именно в районите по Южната дъга на Околовръстното шосе. И в сегашния цикъл на подем те бяха първите, които получиха развитие и привлякоха интереса на купувачите“, отбелязва Bulgarian Properties. Южни квартали като „Манастирски ливади“ и „Витоша“ продължават да заемат предно място в търсенето на купувачите заради близостта си до планината, центъра и основни точки от града, а с времето средата им също се подобрява, пише компанията.

От друга страна тече процес на засилен инвестиционен интерес към северните и западните квартали, където метрото дава значителни предимства, има налични терени и огромен потенциал за развитие на нови проекти, казва се в анализа. „Това води до по-голяма склонност на купувачите да преосмислят търсенето си, да разглеждат все по-голям периметър от квартали, да дават шанс на нови райони с по-ниски цени на имотите. В резултат на това кварталите, към които купувачите проявяват интерес през тази година, са доста по-разнообразни и обикновено са движени от един или няколко големи проекта, даващи цялостно нов облик на района“, отбелязва Bulgarian Properties.

Сред популярните квартали за покупка на жилище в София са „Манастирски ливади“, „Витоша“, „Дианабад“, „Младост“, „Малинова долина“, както и някои по-крайни квартали като „Връбница“.

Средни цени в най-популярните квартали през третото тримесечие:

• Банишора – 985 евро/кв.м
• Манастирски ливади – 1 042 евро/кв.м
• Витоша – 990 евро/кв.м
• Кръстова вада – 1 308 евро/кв.м
• Дианабад – 1 296 евро/кв.м
• Люлин 2 – 688 евро/кв.м

Параметри на закупените жилища

65% от закупените жилища през третото тримесечие са двустайни, докато тристайните са 30%.

Средната площ на закупените жилища е 81 кв.м и спада спрямо 89 кв.м в началото на годината заради нарастването на дела на двустайните апартаменти. Най-купувани са жилищата на четвърти етаж, но се забелязва засилване на интереса към високите етажи.

През третото тримесечие намалява срокът за реализация на имотите. За продажба на жилище в София са се изисквали средно 93 дни, или точно 3 месеца. „Тази тенденция показва устойчиво и ритмично абсорбиране на предлагането, а това говори за пазар, който все още е далеч от насищането“, коментират от Bulgarian Properties.

И през тази година се запазва засиленият интерес към затворени комплекси.

Перспективи за 2020 г.

„При общи очаквания и прогнози за продължаващ икономически растеж, оставащи ниски лихвени проценти по кредитите, растящи доходи и рекордно ниска безработица не можем да очакваме нещо различно от продължаващ подем на имотния пазар и през 2020 г.“, отбелязва Bulgarian Properties

Според компанията 2020 г. ще бъде подобна на 2019 г. с минимални изменения на цените, стабилност на имотния пазар и голяма активност и обем от сделки. „През следващата година ще станем свидетели на зрял имотен пазар с плавни изменения, но с голям интензитет на обемите и усещане за стабилност и ликвидност каквито не сме имали през последните десет години“, казва се в анализа.

Лихвените проценти по кредитите са основният двигател на развитието на имотния пазар, но поради тяхното почти изчерпано движение надолу в бъдеще все по-силно влияние ще започнат да оказват другите макрофактори и най-вече факторите от пазара на труда и демографските фактори, свързани с вътрешната трудова миграция, прогнозират от Bulgarian Properties.

Компанията отбелязва, че по-голямо внимание трябва да се обръща на безработицата, тъй като повишението й спрямо сегашните рекордно ниски нива ще даде ранен сигнал за обръщане на тенденциите на имотния пазар. „Засега това изглежда като далечна перспектива, но следва да се наблюдава внимателно като процес“, казва се в анализа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
troika
преди 4 години
Много вероятно, че който си плаща на него него му се пущат анализите. То това си е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 19 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 4 години
Да, Страхил Иванов, шефа на Явлена, открито каза, за алчността, и нереалните очаквания за цените от строителните компании, които вече отдавна са загубили връзка с пазара, и това, че в един момент търсенето ще се срине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 29 rate down comment 0
Hristo777
преди 4 години
Преди седмица-две тук бяха публикували видео със собственика на Явлена - много добро интервю с доста истини вътре , останах приятно изненадан от този човек. Препоръчвам го.За направата на какъвто и да е анализ се изисват ресурси - хора с време, капацитет, добре платени и тн и тн. Журналистика в България се прави с превеждане на статии, публикуване на платени материали и вземане на интервюта с предварително съгласувани въпроси и отговори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Така е Митко. прав си за съжаление. Във вчерашната статия на Инвестор за имотите, "експерта по поскъпването на жилища", беше Димитър Савов, собственика на строителната компания BLD, част от групата AG Capital, в която влизат агенциите за имоти Адрес, и Имотека. Това са експертите. Тия дето продават и строят. Досега не съм чул строител или брокер да чака спад. И астероид да удари Земята, спад няма да има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
mitkoDimitrov
преди 4 години
Интересно как така не се намери един журналист да направи истински анализ на пазара, всички статии са на база интервюта на брокери, агенции и техни "проучвания" (няма да коментирам преведените статии за Щатските и Европейските пазари). Звучи ми малко, като "McDonalds" да спонсорира изследване за вредата от бързите храни - 100% всичко ще е ОК и даже ще ги препоръчват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 43 rate down comment 2
mrynmryn
преди 4 години
Тъкмо си викам, къде е ежеседмичната статия, как пазарът на имоти, се пръска по шевовете... Купувай народе не останаха, айде че брокерите ще заслабнат. Познавам около 10тина брокера, още от времето, преди да станат такива, вероятно никой от тях, не би бил повече от продавач/ка, ако не бяха брокери (което на практика е същото). 80% от тях се издържат предимно от отдаване под наем, не и от продажби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 41 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 4 години
В статията има пропуск. Справедливата цена на имотите, е тази на която купуват депутатите от ГЕРБ, а и не само. Цялото съсловие обитаващо Народното Събрание. Ако Ви се стори висока цената на жилището, първо си поискайте депутатска цена на квадрат, и ако ви откаже брокера или строителя, си искайте от цената на м2, жилищна площ, да Ви приспадне строителя рушвета, и всички подкупи които е дал на Столична община за да строи сградата. Щото така, и общи части, купувате, раздути до безкрай, и плащате за разликата в цените за вас и за народните избранници+пари дадени като подкуп на чиновниците в общината,и чак тогава идва печалбата на горките строители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 7
nkavrakov1982
преди 4 години
До към Перник, даже се разширява. Особено след като от днес започват да спират водата от 8.00 до 20.00 вечерта, търсенето на жилища, скача още повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още