IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ори Нив: София се нуждае от качествени жилища с мисъл за заобикалящата среда

Внимателното проучване и проектиране е формулата за успех в жилищното строителство, смята инвеститорът

14:00 | 27.11.19 г.
<p>
	Главният изпълнителен директор на Real Estate Developments Ори Нив.&nbsp;<em>Снимка: Real Estate Developments</em></p>

Главният изпълнителен директор на Real Estate Developments Ори Нив. Снимка: Real Estate Developments

Затворените комплекси са сравнително нова тенденция в жилищното строителство в София, която през последните години набира все повече популярност. Разположени в или околностите на столицата, те наподобяват мини градове в града, предлагащи сигурност и удобства „на една ръка разстояние“, които извън границите им често липсват или са недостатъчни – зелени площи, детски градини, площадки за игра.

Само през тази година в София бяха обявени няколко големи проекта за комплекси от затворен тип, като общото между тях е, че залагат на спокойствието далеч от центъра на града и все пак разполагат с бързи транспортни връзки до него. Една от алтернативите на градския шум и пренаселеност е жилищният комплекс River Park на компанията Real Estate Developments.

Разположен край пътя за лифта в столичния квартал „Симеоново“, той включва 352 редови, самостоятелни и къщи близнаци със собствени дворове, а изграждането му ще се осъществи на три фази. Първата ще започне през пролетта на следващата година и  включва 110 къщи, като очакванията са строителството им да приключи в рамките на две години. „Когато придобихме терена от 223 декара преди две години, направихме детайлно проучване на възможностите за застрояване и разгледахме различни сценарии, разбрахме, че имаме възможността да създадем единствен по рода си модерен проект, съставен само от къщи, който да се впише естествено в заобикалящата го природа“, казва главният изпълнителен директор на Real Estate Developments Ори Нив.

"Имаме възможност да разположим къщи само на 15% от терена. Останалата част ще бъде запазена за зелени площи, включително дворове за индивидуално ползване, алеи за разходка, спортни съоръжения и детски площадки. Всяка от къщите е планирана, така че да предлага на обитателите си гледки към планината от юг и към града от север", отбелязва той. Комплексът е проектиран по начин, който да осигурява оптимален комфорт на 352 семейства със стотици деца, които ще живеят там и ще създадат общност, казва още Нив.

„Градските зони са пренаселени и често обитателите им страдат от лоша инфраструктура, замърсен въздух, липса на зелени площи наблизо и недостатъчно възможности за децата да играят навън. Новата алтернатива на този начин на живот са затворените комплекси в околностите на града. Те обичайно са проектирани на голяма площ и обединяват различни функиции, така че да отговорят на нуждите на купувачите и да им помогнат да подобрят качеството си на живот, включително чрез осигуряването на спокойна и зелена жизнена среда“, посочва Нив.

Животът в околностите на София обаче често е съпътстван с неудобства като липса на добър градски транспорт и отдалеченост от центъра на града. „За нас повечето от тези проблеми са решени, защото имаме отлична локация. В непосредствена близост сме до спирки на няколко различни линии на градския транспорт, а също и  до планирана станция на метрото. Това, наред с близостта до главни пътни артерии като Околовръстното шосе, Симеоновско шосе и булевард „Климент Охридски“, гарантира оптимална транспортна свързаност на комплекса с останалата част на града и в никакъв случай не ощетява хора, които нямат собствен автомобил“, казва Нив. „Поради близостта на планината и липсата на стари къщи, които се отопляват на твърдо гориво, въздухът при нас е чист. В допълнение планираме да засадим и над 3000 дървета на терена, които ще бъдат още един естествен филтър срещу замърсяването на въздуха. В непосредствена близост до терена има голям търговски център с множество заведения за хранене, зона за забавления и голям фитнес“, допълва той.

Инвеститорът познава добре високия сегмент на жилищния пазар в София. В България е от 20 години, а сред предишните му проекти е комплексът Sofia Gardens. Той отбелязва, че локацията и потенциалът за развитие на дадено място са най-важните фактори при избора на терен за следващия му жилищен проект, тъй като инвестицията в недвижим имот е дългосрочен ангажимент. „Стремя се да създам най-добрия възможен продукт в даден сегмент с добре премерено съотношение между риск и възвръщаемост“, казва Нив.

Той отбелязва, че кризата през 2008 г. е дала много уроци на инвеститорите в недвижими имоти, като един от тях  е, че банките са много важен партньор в строителния процес, тъй като с името си гарантират, че вярват в проекта, а това дава сигурност на купувачите. „Щастлив съм да споделя, че ние финализирахме преговорите с една от най-големите банки в България и те ще бъдат наш партньор при изграждането на проекта“. 

Real Estate Developments е инвестирала близо две години и е ангажирала отлични професионалисти при създаването на концепцията, проектирането и планирането на комплекса, включително пълното му съобразяване с нормативната уредба, за да е сигурна, че ще предложи точния продукт на клиентите си. Нив е убеден, че това е печелившата формула, която е била валидна преди десет години, продължава да работи и днес.

Той е оптимист за развитието на високия сегмент от жилищния пазар в София. „Градът се нуждае от качествени жилища, проектирани с мисъл за заобикалящата среда и инфраструктурата. Той също така има нужда от проекти, които са с добре премерено съотношение между риск и възвръщаемост на инвестицията. Смятам, че нашият продукт ще намери отлична реализация и ще увеличава стойността си във времето“, казва Нив.

Последна актуализация: 13:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
AGD
преди 3 години
352 къщи със собствен двор върху 223 декара... а щяло да има и 179 000 кв.м. зелени площи и 3 000 дървета.....върху 215 декара в новото инфо .... е това е ЗЕЛЕНАТА СОФИЯ :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още