IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти у нас: Плахо раздвижване след замръзването

Между март и май са се сключвали сделки само от клиенти с крайно належащи нужди, много наематели искат намаляване на наемите

08:41 | 18.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

За разлика от другите големи градове у нас пазарът на индустриални имоти във Велико Търново не е претърпял големи промени вследствие на коронавирусната криза, констатира Любомир Филипов, представител на БГСклад в града. „Липсата на проекти ограничава търсенето на индустриални площи. С настъпването на пандемията строителството на вече започнати проекти се отложи за неопределен период, въпреки това някои от местните предприятия и компании предприеха ходове за реорганизация на бизнеса и това ще доведе до разширяване на складовите и промишлените площи“, прогнозира Филипов.

Според Стоян Фингаров в Пазарджик,  неизвестността кара бизнеса да заеме изчаквателни позиции и да не предприема нови инициативи за разширяване на материалната, производствената и складовата база, докато не се очертаят по-ясни перспективи за развитието. Това влияе на активността на клиентите в сектора. Акумулираните запитванията през последните три месеца са в пъти по-малко спрямо 2019 и началото на 2020 г.

„90% от активността е от клиенти, развиващи бизнеса с хранителни стоки, като интересът им е насочен предимно към наемане, а не покупка. Собствениците на имоти сякаш не проумяват, че ситуацията на пазара е коренно различна през последните месеци и продължават да държат офертите си цени на същите нива. Малко са тези, които проявяват разбиране, гъвкавост и мотивация да отдадат имота си на по-ниска цена. Предлагането се увеличава предимно на малки площи от 100 до 400 кв. м за сметка на намаляването на търсенето предимно на площи със същата квадратура“, констатира Фингаров. В същото време се появяват клиенти с кешова наличност, които търсят да закупят имоти, но предлаганите цени рязко контрастират на исканите от продавачите.

„Следейки офертите от частните съдебни изпълнители, се забелязва тенденция за увеличаване на имотите, излизащи на публична продан, но и по този начин трудно се сключват сделки и интересът все още не е голям от страна на  потенциалните купувачи“, заяви Фингаров. Той очаква в бъдеще предвид ограниченото кредитиране от финансовите институции и свиването на оборотите от производствените фирми и на тези, които се занимават с търговски услуги, броят на сделките да намалее и да остане за известно време на ниски нива.

Пазарът в шуменския регион отчита застой през трите месеца на пандемията, съобщава Катя Белчева. Според нея е трудно е да се прогнозира дали и кога ще се раздвижи търсенето.  „Налагането на дистанция и ограничаването на личните срещи с клиенти води до необходимостта консултантите да общуват, предлагат и подписват договори и оферти онлайн. Ще минем и на виртуално заснемане на обектите и на виртуални огледи“, отбеляза тя. Нуждата от дистанционно общуване е засилила търсенето на складове за онлайн търговия. Според Белчева Шумен като град на кръстопът се оказва много подходящ за позициониране на куриерските фирми. В града са пред завършване нови модерни складови бази, допълни тя.

Във Видин работата ще намали обема си, но няма да спре напълно, смята Бисер Първанов, представител на БГСклад в града. „Ако има сделки, нищо не пречи да се осъществят, като това може да става безконтактно.  Връзките са по телефон, а ако има сделки, те се финализират в съответствие с условията в момента“, посочи той.

С обявяването на извънредното положение в Стара Загора е отчетен спад на огледите и наемите на складови площи и магазини в района. Повечето наемодатели са реагирали бързо и са намалили или са отменили наемите за срока на карантината. Най-засегнат е секторът на услугите, констатират Михаела Лесова и Васил Василев, представители на БГСклад в града. От средата на април е започнало възстановяване на интереса към бизнес имотите, но според експертите е рано да се даде прогноза. „Всичко зависи от това дали ситуацията ще се нормализира по-бързо или по-бавно. За разлика от предишната криза, сега икономиката на България е много по-зависима от тази в Западна Европа. Банките продължават да са активни, но далеч по-предпазливи при вземането на решения. При благоприятно и бързо възстановяване се очаква корекция на цените на надценените имоти“, отбелязаха Лесова и Василев.

Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още