IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на индустриални имоти у нас: Плахо раздвижване след замръзването

Между март и май са се сключвали сделки само от клиенти с крайно належащи нужди, много наематели искат намаляване на наемите

08:41 | 18.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Daniel Acker/Bloomberg</em></p>

Снимка: Daniel Acker/Bloomberg

Мнозинството наематели на складове искат намаляване на наемите

90% от ползвателите на складови площи продължават да оперират по установения до момента начин, а само 6% от компаниите, предимно от най-засегнатите от коронавируса сектори, споделят, че не ползват над 50% от площите си, показва проучване на консултантската компания Colliers International, проведено в началото на извънредното положение у нас и представено от Даниела Бойчева, мениджър индустриални и логистични площи в компанията.

Същевременно компании главно от електронната търговия и предлагащи стоки от първа необходимост съобщават, че имат нужда от допълнително пространство в краткосрочен план, сочи проучването.

Близо 90% от наемодателите на складови площи вече получават запитвания за намаляване на наемите от страна на наемателите си от порядъка на 50% за периода на извънредното положение или за освобождаване от плащането на наем между един и три месеца. 11% от наемодателите на складови площи вече са стартирали такава дискусия, показва още допитването на Colliers.

Според Бойчева от коронавирусната криза са спечелили ползвателите и собствениците на складови площи, които са имали правилния микс от клиенти. Само 17% от запитаните компании са заявили, че кризата ще им се отрази в голяма степен, а 9% са били с позитивна нагласа за развитието си.

Според допитването на Colliers 35% от компаниите в сектора на индустриалните имоти са помислили за алтернативни мерки за задържане на бизнеса си и дори за повишаване на приходите си през извънредното положение. Те са предложили по-гъвкави решения на нови наематели с цел постигане на по-добър микс в комплексите си или чрез инвестиции в площи, за да привлекат компании от сектора на електронната търговия.

В началото на извънредното положение 65% от компаниите са споделили, че коронавирусът няма да се отрази на служителите от гледна точка на съкращения и намаляване на заплати, а над 50% са заявили, че няма да доведе до спиране на проекти, чието строителство е стартирало. 30% от компаниите обаче са започнали да мислят за намаляване на служителите си още в началото на коронавирусната криза. 

Според допитването на Colliers 100% от компаниите са заявили, че няма да се възползват от мерките на правителството в подкрепа на бизнеса като мярката 60/40, защото нямат негативни последици или смятат, че тези мерки са свързани с прекомерна бюрокрация.

Според Бойчева наемодатели с по-дългосрочна позиция, които търсят диалог с наемателите си, държат да бъдат гъвкави по отношение на продължителността на договорите си, наемите, които предлагат, разпределянето на пространството и микса от наематели, ще останат по-дълго на пазара и ще бъдат устойчиви на сътресенията в момента и в бъдеще.

„Секторът на логистичните площи и по-специално складовете се възприеха като устойчиви на коронавируса, тъй като нуждата от складови площи продължи с ускоряване на процеси, които бяха започнали още преди това – развитие на електронната търговия, на градската логистика, предлагането на различен тип складови площи и обслужване на клиенти. Търговците претърпяха едни от най-големите загуби по време на извънредното положение. Тези от тях, които имат само един канал за предоставяне на стоките си, а именно площи, тепърва ще виждат ползите от това да разполагат с т. нар. многоканален (omnichannel) подход с канал и за електронна търговия“, смята Бойчева.

Въз основа на проведените интервюта тя прогнозира, че до края на годината ще има стопирани проекти за спекулативни инвестиции. „В средносрочен и дългосрочен план очакваме повишаване на търсенето на логистика от последна миля, на градска логистика, свързана с електронната търговия и на хладилни складове, тъй като се установи, че те са най-подходящи за обслужване на стоки, които трябва да се доставят в рамките на деня и да са в добро състояние“, каза Бойчева.

Според нея ще се стигне до по-голяма автоматизация на пространството, особено при площите, обслужващи електронната търговия и в производствата. Все по-осезаем ще стане и процесът на nearshoring – откъсване на производствата и на дистрибуционните центрове на компаниите от Азия и връщане в Европа. Очаква се и по-голяма диверсификация на площи в регионален и глобален аспект.

Последна актуализация: 09:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още